GospodarstvoVijesti

Osnovana Poljoprivredna zadruga „Domaća hrana“

34 zadrugara s područja bivše općine Ivanec, danas gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec osnovali su Poljoprivrednu zadrugu „Domaća hrana“ koja će sjedište imati u Ivancu, a aktivnosti na području spomenutih gradova i općina odakle dolaze zadrugari.

Ideju osnivanja zadruge pojasnio je njezin kasnije izabrani upravitelj Ivan Benčina, a ekonomsku osnovu kao i analizu trendova za poljoprivrednu proizvodnju pojasnio je prof. Zdravko Lešić s Veleučilišta ‘Baltazar’ iz Zaprešića.

Ideja Zadruge je okupiti poljoprivrednike, male i one velike lokalne proizvođače, ratare, stočare i sve koji imaju potrebu za zajedničkim plasmanom na tržište da kroz modele samoodržive poljoprivrede i solidarnosti revitaliziraju ‘zagorski grunt’ i zajednički razvijaju agrarni dio lokalne zajednice – kazao je Benčina.

Osnivačkoj skupštini nazočio je i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač spomenuvši pritom sva nastojanja i javne politike Grada Lepoglave koje su usmjerene na poljoprivrednu proizvodnju.

Dodao je i kako u Zadruzi vidi mogućeg partnera za brojne zajedničke aktivnosti.

Osobno smatram kako je zadružni model jedan od dobrih primjera solidarne ekonomije kao konkretniog odgovora na trenutno sveprisutni neoliberalni kapitalizam. Znam da bi nama u Lepoglavi dobro došlo imati prirodnog partnera s kojim možemo pokrenuti i niz drugih inicijativa poput rješavanja zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih površina, a koje se putem suradnje između vlasnika i Zadruge mogu ponovno staviti u neki oblik proizvodnje. Time ćemo ne samo smanjiti zapuštenost poljoprivrednih površina na našem području, već ćemo omogućiti i veće količine obradivih površina koje mogu biti lukrativne i vlasnicima i zadrugarima – win-win situacija – naglašava Kovač.

Pred zadrugarima je sad završavanje procesa osnivanja i registriranja Zadruge nakon čega slijede prve konkretne aktivnosti kojima s jedne strane žele povećati broj zadrugara, a s druge strane u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave vidjeti najbolji model za okrupnjavanje proizvodnje i iskorištavanja zadružnog potencijala koji počiva upravo na samim zadrugarima i njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Povezani Članci

Close