InfoIzdvojenoKulturaObrazovanje

OSNOVNA ŠKOLA IVANEC „Damače vračarije“ na 12. smotri Turističke kulture 2019. u Hvaru

Smotra je bila posvećena temi „Kako su liječili naši stari“

Hvar – Treću godinu zaredom ivanečka je osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, prema odluci Povjerenstva za ocjenu radova, svojim projektom „Damače vračarije“ izborila sudjelovanje na 12. smotri Turističke kulture 2019. u Hvaru.

Hvar – Treću godinu zaredom ivanečka je osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, prema odluci Povjerenstva za ocjenu radova, svojim projektom „Damače vračarije“ izborila sudjelovanje na 12. smotri Turističke kulture 2019. u Hvaru.

Smotra je održana od 18. do 20. listopada 2019, a bila je posvećena temi „Kako su liječili naši stari“ što predstavlja oblik hrvatske nematerijalne baštine kojemu su na sebi svojstvene načine pristupali naši preci u različitim dijelovima Lijepe Naše.

Projekt ivanečke osnovne škole pohvaljen je jer je u njemu na zanimljiv način prepoznata zadana tema u turističkoj ponudi grada u kojem djeluje osnovna škola.

Uz projekte iz Tučepa, Sinja, Marinaca, Đelekovca, Varaždina, Bjelovara, Vela  Luke, Poreča, Lovrana te gostiju iz hrvatske dijaspore iz Širokog Brijega, članice Učeničke zadruge „Ivančica“, Ivanec i Povijesne skupine Hana Golub, Darija Strugar i Lana Vusić prezentirale su svoja istraživanja primjene autohtonoga ljekovitog bilja ivanečkog kraja uz korištenje arhaičnih kajkavskih naziva biljaka.

Provedenim načinom istraživanja starinskih lijekova od samonikloga ljekovitog bilja, uz aktivno očuvanje bioraznolikosti, doprinijelo se i bogatijoj turističkoj prezentaciji grada, promidžbi nacionalne baštine i tradicije te svijesti o identitetu već od najranije osnovnoškolske dobi.

Za vrijeme trajanja prezentacija u Galeriji Arsenal na Trgu sv. Stjepana u Hvaru bili su izloženi pokazno – prodajni štandovi s proizvodima svih sudionika Smotre.

Štand ivanečkih zadrugara i ove je godine izazvao veliko zanimanje Hvarana i još uvijek brojnih turista.

U sklopu projekta u školi su pripravljeni različiti ljekoviti preparati (razni čajevi, med od maslačka, macerat gospine trave, nevenova mast, sirup od smrekinih iglica, sirup od bazge), na školske mrežne stranice postavljen je digitalni fotoherbarij ljekovitih biljaka ivanečkog kraja te je tiskana knjižica „Kako su liječili naši stari“.

Za dugogodišnji inovativan i kreativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja škola je dobila priznanje „Škola prijatelj baštine i turizma“, dok su predstavnici projektnih timova i njihove mentorice Marina Švelec i Suzana Jagić nagrađeni trodnevnim boravkom na Hvaru.

Podršku ivanečkom timu dao je i ravnatelj škole Damir Jagić, dok je putovanje na Hvar, uz ivanečku osnovnu školu, i ove godine omogućio Grad Ivanec.

Foto: Osnovna škola Ivanec

Tags

Povezani Članci

Close