InfoIzdvojenoKulturaObrazovanje

OSNOVNA ŠKOLA IVANEC Na smotri Turističke kulture u Hvaru predstavljen projekt „Miraz – svadbeni običaji ivanečkog kraja“

Smotra se kontinuirano provodi od 2003. godine nudeći promišljanje stručnim javnostima o potrebi sustavnog stjecanja znanja o baštini i turizmu unutar odgojno-obrazovnog procesa

Hvar – U sklopu programa nacionalnog susreta „Dani baštine i turizma za mlade 2018.“, a povodom 150. godišnjice turizma grada Hvara i Europske godine kulturne baštine, u hvarskom Arsenalu održana je 11. nacionalna smotra Turističke kulture 2018.

Smotra se kontinuirano provodi od 2003. godine nudeći promišljanje stručnim javnostima o potrebi sustavnog stjecanja znanja o baštini i turizmu unutar odgojno-obrazovnog procesa.

Drugi put zaredom ivanečka je osnovna škola svojim projektom sudjelovala na ovoj Smotri čime je potvrđen kontinuiran i inovativan rad na očuvanju kulturne baštine u kontekstu turističkog razvoja svog zavičaja.

Ovogodišnja tema Turističke kulture bila je „Zlatna formula hrvatskog jezika ČA-KAJ-ŠTO“.

Naime, mladi ljudi sve manje poznaju svoj dijalekt i lokalne govore, a ovakvi im projekti pomažu osvijestiti pitanje identiteta.

Stručnjaci za obrazovanje, kulturu i turizam predvođeni dr. sc. Nansi Ivanišević, od mnogobrojnih pristiglih radova za Smotru odabrali su 5 radova osnovnih te 5 radova srednjih škola.

Uz projekte iz Legrada, Bijaća, Nuštra, Zagreba, Vela Luke, Pazina i Pule predstavljen je projekt „Miraz – svadbeni običaji ivanečkog kraja“ koji se sastoji od eseja i PowerPoint prezentacije.

Predstavili su ga Vida Jagić, Simon Kušter te Leon Grd na harmonici. a učenike je vodila učiteljica Suzana Jagić, koja je ujedno i osmislila cijeli projekt.

Uz obvezni sadržaj, za potrebe projekta u Prigorcu je snimljen i videouradak „Štief i Bara. Damača gaščonjska kamedija“ u izvođenju Dramske skupine škole koju vodi učiteljica Nataša Roginek.

Odlična turistička prezentacija ivanečkog kraja bila je i na izložbenom štandu ispred Arsenala s proizvodima Učeničke zadruge „Ivančica“ te brojnim promidžbenim materijalima.

Veliko priznaje školi je i dodjela diplome „Škola prijatelj baštine i turizma“ koja je školi dodijeljena već drugu godinu.

Ugodan boravak na Hvaru upotpunjen je i kazališnom predstavom Petra Hektorovića, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ kojoj je nazočio i glumac Rade Šerbedžija.

Istražena baština na ivanečkom govoru promovirana je i kroz nekoliko međunarodnih eTwinning projekata putem kojih se prezentira Grad Ivanec, uz promicanje održiva kulturnog turizma, čime se Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec aktivno uključila u obilježavanje godine Europske kulturne baštine.

Putovanje na Hvar, uz ivanečku osnovnu školu, projektnom timu omogućili su Grad Ivanec, Turistička zajednica Grada Ivanca i Lepoglave te KUD Salinovec.

Božena Carević svojim je sugestijama pomogla oko realizacije projekta.

Nacionalna smotra Turističke kulture 2018. održana je pod pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar – Kitarović.

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close