InfoIzdvojenoPovijestUdruge

OSNOVNA ŠKOLA IVANEC Više od 90 učenika pozorno i sa zanimanjem pratilo predavanje dragovoljaca i veterana na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“

Istaknuli su kako im je predavanje bilo zanimljivo jer su iz njega mogli naučiti nešto novo o Domovinskom ratu i to povezati s gradivom koje uče iz povijesti

Ivanec – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavlja s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ koje se provode u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Novo izlaganje tako je održano učenicima četiriju osmih razreda u Osnovnoj školi Ivan Kukuljević Sakcinski, Ivanec, ukupno njima 94.

Dražen Geček, Ljudvek Cikač, Martin Lukavski, Milan Ribić, Slavko Švetak, te Zvonko Držaić, gost iz HVIDR-e Ivanec u dva su školska sata ivanečkim učenicama i učenicima prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem.

U uvodnom dijelu braniteljsku ekipu pozdravio je ravnatelj ivanečke škole Damir Jagić, te učenicima prenio povod njihova dolaska i temu o kojoj će im prenositi svoja znanja.

Uslijedilo je potom izlaganje koje je bilo koncipirano u tri dijela – u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida „Domovinski rat“, Hrvatskog povijesnog muzeja.

U drugom dijelu učenici su pogledali novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi s kojima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Slavko Švetak, Milan Ribić i Zvonko Držaić učenicama i učenicima su pokazivali, i podučili ih malo o njima, autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, te pričali o svojim ratnim iskustvima.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, ‘poljski’ telefon, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, izložena je i radna knjižica tzv. Republike Srpske Krajine, pa stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke, koji je u doba rata bio jedini kontakt s ‘vanjskim svijetom’ i drugo.

Djeca su veliki interes pokazali prema ratnoj opremi, pancirki, oznakama, praznoj zolji koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, vojničkom šljemu, kapi i ‘beretki’, maski za zaštitu od bojnih otrova, a mnogi su ponešto isprobali kako bi barem na kratko stekli dojam kako je bilo biti hrvatski vojnik.

Očekivano, taj je dio, uz onaj numizmatički, te projekcije animiranog filma „Domovinski rat“ i kratkog dokumentarnog filma „Oluja – pet minuta za sjećanje“, kod učenika pobudio veći interes.

Bilo je to u sklopu trećeg dijela predavanja gdje se kroz Powerpoint prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i iskustvima hrvatskih branitelja puno govorilo o ulozi žitelja Varaždinske županije u obrambenom Domovinskom ratu, a djecu se pobliže upoznalo i sa sedmero poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Ivanca.

Učenici su zamoljeni da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz samo izlaganje, ispunili su ga svi te pokazali visoku razinu poznavanja tema, a poput učenika na ranijim, i ovdje su se izjasnili da su tijekom izlaganja saznali nešto novo.

Istaknuli su kako im je predavanje bilo zanimljivo jer su iz njega mogli naučiti nešto novo o Domovinskom ratu i to povezati s gradivom koje uče iz povijesti.

Odgovori na anketnim listićima isključivo će se koristiti za unaprjeđenje programa koje će se provoditi u UDVDR Ogranak Ivanec u daljnjem tijeku provedbe programa.

Pri kraju predavanja učenici su mogli pitati što ih je zanimalo, pa su tako na pitanje jednog od njih kako su se osjećali kad su išli u rat, od svih šestero hrvatskih branitelja dobili jednu do dvije kratke impresije i sjećanja iz doba Domovinskog rata.

Time je ujedno i okončano ovo predavanje na kojem je uočeno da postoji interes učenika za teme vezane uz Domovinski rat, no i da imaju određena saznanja, za što najveće zasluge pripadaju učiteljima i školi u Ivancu, čija je učiteljica povijesti, dr. sc. Suzana Jagić i nazočila predavanju.

Jednako tako, i posjeti lokacijama iz Domovinskog rata djeluju pozitivno na znanja, a posebice na svijest učenika o njegovoj važnosti kao temelja moderne Hrvatske.

Predavanje su uz Damira Jagića i Suzanu Jagić pomogli i školska knjižničarka Danijela Peček, te domar Slaven Filipek.

U dva mjeseca koliko provodi predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, UDVDR Ogranak Ivanec održao ih je šest u isto toliko škola šireg ivanečkog područja, te Varaždinske županije, a do kraja ove školske godine održat će se još jedno.

Ljetna školska pauza iskoristit će se za analizu održanih predavanja, a u svrhu poboljšavanja za nadolazeće razdoblje kada je u planu nastavak provedbe programa.

??

U nastavku donosimo dojmove učenika nakon predavanja:

Projekt: Domovinski rat – Istina o slobodi

Ivanec, 30. V. 2019.

VIII. razredi OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec

Što su učenici novo saznali i o čemu bi voljeli više znati:

„Vojarna Varaždin bila je jedna od većih u SFRJ.“

„Oslobađali smo Republiku Hrvatsku od JNA.“

„Saznala sam da je oduzeto oružje kojom se moglo naoružati 200 000 hrvatskih vojnika, 2000 žena je silovano, 260 000 Hrvata je raseljeno.“

„Saznao sam o Ivancu u doba Domovinskog rata.“

„Saznala sam o taktici ratovanja i oružju iz Domovinskog rata.“

„Voljela bih saznati više o Oluji.“

„Saznala sam da je sa šireg područja Ivanca poginulo 27 branitelja i to me jako iznenadilo.“

„Najzanimljivije mi je bilo što sam upoznala branitelje Vukovara.“

„Saznala sam da pojedini hrvatski stanovnici srpske nacionalnosti nisu prešli na srpsku stranu.“

„Najzanimljiviji su mi bili novci.“

„Volio bih pogledati još koji film.“

„Najzanimljiviji su mi bili filmovi i odjeća.“

„Naučio sam detalje o napadima na hrvatska područja te brojne datume napada.“

„Saznala sam da je u Domovinski rat otišlo mnogo vojnika s našeg područja.“

„Željela bih vidjeti više snimaka s poprišta rata, o operacijama i planovima oslobađanja.“

„Saznala sam da je čovjek iz Ivanca bio u srpskom logoru.“

„Voljela bih saznati više o napadima u Kninu i okolici.“

„Zanimljiva mi je priča o našem kraju za vrijeme rata.“

„Nisam znao za velikosrpske mitinge.“

„Volio bih još više znati, a najviše me zanima bitka za Vukovar.“

„Volio bih znati više o Domovinskom ratu jer mi je to zanimljivo.“

Što te se najviše dojmilo:

„Cijelo predavanje mi je bilo zanimljivo, no najljepše mi je bilo kad je gospodin rekao da su oni kao branitelji tamo ostavili mladost za nas mlade generacije.“

„Da se ostvario plan Velike Srbije, Ivanec bi ostao u Hrvatskoj.“

„Dojmilo me se teritorijalno širenje Hrvatske.“

„Iskrenost i ljubav prema Domovini.“

„Dojmilo me se koliko je ljudi iz Ivanca poginulo.“

??
Foto: Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close