UdrugeVijesti

Otvorena izložba “Waraždin 13.9.1991. – 22.9.1991.“

Varaždin – U Memorijalno – rekreacijskom centru hrvatskih branitelja u Varaždinu je u nazočnosti hrvatskih branitelja, članova braniteljskih udruga, sudionika obrane Varaždina, zatim čelnika grada i županije, te uzvanika i gostiju, otvorena izložba “Waraždin 13.9.1991. – 22.9.1991“.

U ime organizatora, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin, nazočnima se obratio predsjednik Krasnodar Kišur, podsjetivši na ključnu ulogu Varaždina u Domovinskom ratu, istaknuvši kako je u rujnu 1991. godine od 32. korpusa tzv. JNA u Varaždinu i okolici zarobljena ogromna količina oružja i streljiva, u vrijednosti od oko 600 milijuna dolara.

To je oružje odmah poslano na bojišta diljem Hrvatske, što je bila prekretnica u obrani od srpskih agresorskih snaga. Nakon Kišurovog govora prikazan je dokumentarni film sastavljen od kadrova snimanih tijekom borbi u Varaždinu, te nekih snimaka s drugih bojišta, koji potvrđuju veliku ulogu branitelja Varaždinske županije u Domovinskom ratu.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je, uz ostalo, naglasio važnost ljudi koji su fotografirali, snimali i izvještavali s bojišta. „Posebno mi je drago što smo se sjetili onih kojih se rijetko sjetimo, a to izvjestitelji, fotografi i snimatelji, za koje se čuje samo kada stradaju ili netko pogine. Danas govorimo o njima i koliko su oni u ratu bili bitni. Da nije bilo njih, ne bi bilo ove izložbe i ne bismo mogli vidjeti kako je bilo u tom ratu“, naglasilo je župan Štromar.

Nakon obraćanja nazočnima, Štromar je otvorio izložbu koja će biti stalni postav Memorijalnog centra hrvatskih branitelja u Optujskoj ulici u Varaždinu i mogu je pogledati svi zainteresirani.

Izložba je složena kronološki, od prvih prosvjeta članica “Bedema ljubavi”, pa sve do oslobađanja od agresorske vojske i njihova odlaska iz Varaždina. Fotografije su snimili Ivica Dolenec, Krešo Đurić, Darko Gorenak, Ivan Levanić i Davor Puttar, a postav sadržava 100 fotografija koje su njihovi autori ustupili na korištenje.

Podsjećamo kako je veliki broj ivanečkih branitelja sudjelovao u oslobađanju Varaždina i okolice, a u tim je borbama svoj život za slobodu Domovine dao naš sugrađanin Ivan Nino Sever.

Foto: Dražen Geček

Galerija fotografija: Facebook UDVDR Ivane (https://www.facebook.com/Udvdr-Ivanec-1469036783423617)

Povezani Članci

Close