InfoZanimljivosti

OYMYAKON Najhladnije mjesto na svijetu – pogledajte kakav je život na temperaturama od 50-ak stupnjeva ispod nule

Zemlja je trajno zaleđena tijekom cijele godine i gotovo ništa ne uspijeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, sobovim i konjskim mesom te mliječnim proizvodima

Mnogi tvrde da je Oymyakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji, prenosi portal Direktno.hr.

Riječ je o selu koje se smjestilo u Jakutskoj u istočnom dijelu Sibira.

Najniža temperatura izmjerena je u veljači 1933. godine , a iznosila je -71,2 Celzijeva stupnja.

To je broj koji ćete vidjeti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako ona nikad više nije izmjerena, zime su ovdje poprilično oštre. Primjerice, u siječnju je posve normalno da termometar pokazuje -50 Celzijevih stupnjeva.

Nekoć je Ojmjakon bio mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili sobove u obližnjim termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, no danas je ono dom za petstotinjak stanovnika. Život u zimskim mjesecima nije lak, no stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uvjetima.

Zemlja je trajno zaleđena tijekom cijele godine i gotovo ništa ne uspijeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, sobovim i konjskim mesom te mliječnim proizvodima.

Također, u šumi skupljaju divlje bobice koje miješaju sa smrznutim mlijekom kako bi dobili ojmjakonski specijalitet nalik na sladoled kyorchekh.

Ovdje vam nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se odijeva u mnogobrojne slojeve, a izlazi iz kuće samo kad se mora. Ne čudi niti što se ne mogu upaliti motori automobila u ovakvim uvjetima, niti što avioni ne mogu poletjeti.

Čisti zrak i domaća hrana bez industrijskog procesiranja doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u prosjeku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu spavati na otvorenom na temperaturama i do -50 Celzijevih stupnjeva, navodi Dnevnik.hr.

 

Tags

Povezani Članci

Close