InfoIzdvojenoKulturaZanimljivosti

PETAR JAGETIĆ 20 godina od smrti majstora fotografije i jedne od najznačajnijih osoba u povijesti Ivanca

Ivanec – Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je jedan od najznačajnjih Ivančana u povijesti, fotograf Petar Jagetić.

Rođen je 15.6.1917. u Ivancu, fotografijom se bavio  od 1930. godine.

  1. polazio je foto-sekciju Hrvatskoga planinarskog društva Ivančica, a 1946. je položio je majstorski ispit u Zagrebu pri Obrtničkoj komori  i kao profesionalac vodi fotografski atelje.

Grafički zanat za majstora grafičara Petar Jagetić položio je u Novom Sadu, a u svojoj struci radio je od 1932. do 1941.

Nakon Drugoga svjetskog rata, u razdoblju od dvadesetak godina, Petar je bio poznati izlagač i suosnivač Foto-kluba Ivanec.

Njegove se fotografije nalaze i u Maloj foto biblioteci, koju tada izdaje Milan Fizi, a važno mjesto ima i u prvim poratnim godinama reklamnoj i modnoj fotografiji.

Petar Jagetić je bio prvi naš fotograf koji se još prije Drugog svjetskog rata spustio u ivanečke rudnike s foto aparatom i snimio seriju prekrasnih fotografija kao svjedočanstvo jednog minulog vremena.

Bio je izuzetno sklon rudarskoj tematici.

Svojim foto aparatom je bilježio sve promjene i istine koje su se događale u Ivancu.

Njegove teme i interes nije slučajan. Pojedinačno gledajući njegova djela uočavamo sklad, smisao i opravdanje posebno za današnje i buduće generacije.

Njegovi uradci u poratnim godinama zauzimaju posebno mjesto u reklamnoj i modnoj fotografiji gdje je bio među najboljim  u bivšoj Jugoslaviji.

Premda je cijeli svoj životni vijek proveo uz fotografije i fotografiranje svoju prvu i jedinu samostalnu izložbu realizirao je 1996., dvije godine prije svoje smrti, i to povodom obilježavanja 600. obljetnice grada Ivanca.

U Muzeju Mimara je 23. siječnja 2016. godine bila otvorena retrospektivna izložba ‘Petar Jagetić – pet desetljeća fotografije’ na kojoj je bilo izložena stotinjak Jagetićevih fotografija iz različitih tematskih ciklusa, koji se smatraju nezaobilaznim doprinosom razvitku hrvatske fotografije.

A brojne generacija učenica i učenika prisjetit će se još i danas njegovih školskih fotografija za koje ih je pomno pripremao i ‘škljocnuo’ tek onda kad je bio siguran da su svi ‘posloženi’ točno onako kako treba da svaka ispadne istinsko umjetničko djelo.

Stručan, profesionalan, pedantan, ali iznimno susretljiv bio je Petar Jagetić.

Čovjek kojega je bila čast poznavati.

Info: Boris Jagetić Daraboš / Ivanečki vitezovi /eivanec
Foto: Grad Ivanec, Boris Jagetić Daraboš, obiteljska arhiva, Ivanečka bibliografija

Povezani Članci

Close