InfoRekreacijaUdruge

PLANINARSKI KLUB IVANEC Sekcija mladeži za učenike osnovnih škola Ivanec, Klenovnik, Kamenica, Maruševec, Višnjica i Bednja organizira izlet na Milengrad (subota, 29. veljače)

Utvrda Milengrad, smještena 2 kilometra sjeverozapadno od Zajezde na 430 m nadmorske visine, istinski je srednjovjekovni biser kulture i graditeljstva

Sekcija mladeži Planinarskog kluba Ivanec organizira u subotu, 29. veljače, izlet na Milengrad za mladeži iz osnovnih škola Ivanec, Klenovnik, Kamenica, Maruševec, Višnjica i Bednja.

Za 8:45 sati u planu je okupljanje na parkiralištu Repikavec u Prigorcu, pa pozdravni govor i skupno  fotografiranje, nakon čega slijedi polazak prema Prekrižju.

U 10:15 sati je na Prekrižju planiran kratki odmor, pa nastavak putem do Milengrad gdje se očekuej dolazak u 12 sati, kada slijedi odmor i razgedanje ruševine po manjim grupama.

Povratak prema Prigorcu je u 13:30 sati, u 15 sati odmor na Prekrižju, povratak na polazišnu točku, parkiralište Repikavec očekuje se do 16:15 sati, što će ujendo biti i kraj izleta.

Duljina hoda je oko 15 kilometara s ukupnom visinskom razlikom 700 metara.

Cilj ovog uspona je održavanje kondicije, planinarenje zimi, te upoznavanje povijesno-kulturne baštine.
Za izlet je potrebna odjeća i obuća prikladna za zimu/proljeće, za hodanje po snježnom, blatnom, šumskom, skliskom i mokrom terenu, ne prolazi se pored planinarskih objekata, te je potrebno osigurati prehranu i piće.

Utvrda Milengrad, smještena 2 kilometra sjeverozapadno od Zajezde na 430 m nadmorske visine, istinski je srednjovjekovni biser kulture i graditeljstva.

Prema dostupnim zapisima, utvrda je imala nekoliko naziva: Zajezda, Milengrad, Melengrad i Mellen aliter Zajezda, dok je podrijetlo naziva nepoznato te se pretpostavlja da potječe od imena negdašnjeg vlasnika.

Burne povijesti, utvrda se prvi puta spominje 1309. godine, dok od 1683. godine ima status ruševine.

Usprkos višestoljetnoj napuštenosti, utvrda je relativno dobro sačuvana, a brigu o istoj vodi udruga “Bratovština Milengrad” iz Grtovca, čiji je cilj između ostalog i prikupljanje arhivske, etnografske i arheološke građe koja svjedoči životu na Milengradu i Ivanščici (info: Budinscina.hr)

Prijevoz do Repikavca u Prigorcu osiguravaju roditelji, svaki sudionik s prijavom na izlet potvrđuje da će se pridržavati uputa i odluka vodiča i voditelja.

U slučaju lošeg vremena ili velikog snijega, izlet se odgađa.

Dodatne informacije mogu se dobiti od koordinatora sekcije mladeži Planinarskog kluba Ivanec Tomislava Gotića (098 910 7119)

Voditelji mladih planinara su Vesna Vitez, Damir Jagić, Ankica Gotić, Nikolina Županić, Branka Vrbanec, Silvija Komes.

Tags

Povezani Članci

Close