InfoIzdvojenoRekreacija

PLANINARSTVO Na tradicionalnom pohodu povodom dana Svetog Bernarda u Mariji Bistrici 40-ak ivanečkih planinara

Marija Bistrica – Planinarski klub Ivanec i Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica organizirali su, povodom dana Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, tradicionalni  planinarski pohod u Mariju Bistricu.

Pohodu se odazvalo 40 članova, od kojih je njih 35 hodočastilo  od Lipovca u  hrvatsko nacionalno svetište Majke  Božje Bistričke, dok ih je petero, Nevenka Vincetić, Stjepan Grabrovec, Božo Šambar, Nikola Nišević i Thomas Blum, krenulo iz Prigorca u nedjelju u 3 sata iza ponoći.

Išli su markiranim Romarskim putem preko Prekrižja po vrlo zahtjevnim zimskim uvjetima propješačilo dužinu staze preko 30 km do samog svetišta u Mariji Bistrici.

Snježni pokrivač  na stazi iznosio  je od pola metra visine pa čak na mjestima i preko metra, uz savladavanje lavine na stazi koja se nalazi  nekih 300-tinjak metara udaljene od mjesta Javornjak.

Zaista, na planini Ivančici lavine su rijetka pojava, međutim ova je bila oko 100 metara dužine, širine oko 15 metara, te po procjeni preko 20 tona težine koju je trebalo bočno proći u što kraćem vremenu i to  u noći  u 4 sata i 15 minuta.

Prepreka je uspješno svladana i Ivančica je ‘pregažena’ na drugu, južnu stranu ujutro u 6 sati do Selnice, zatim Lipovca, Donje i Gornje Batine, Vinskog vrha i do svetišta Marije Bistrice gdje su stigli u 10 sati.

Sam pohod trajao je ukupno 7 sati.

Planinari pristigli u svetište Majke Božje Bistričke nazočili su misi koja je služena za njih, ali i za sve ostale hodočasnike.

Nakon završetka mise planinari su nastavili sa zajedničkim druženjem u restoranu Mladost u Mariji Bistrici.

Fotografije snimili: Marijan Friščić, Nevenka Vincetić, Thomas Blum.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close