UdrugeVijesti

Planinarstvo: Visokogorci Planinarskog kluba Ivanec „na kraju Slovenije“

Kobarid – Sve ima svoj početak i kraj, samo ovisi odakle počinješ mjeriti. I geografi se vole poigrati, tako da  svaka država, pokrajina, grad, naselje imaju svoj početak i kraj.

Mjeriš od sjevera prema jugu, od istoka prema zapadu… U svemu tome, među planinama Slovenije, nalazi se i ime Kobariškog stola, planine koja se ‘vuče’ zapadno od grada Kobarida na samom zapadu Slovenije i nalazi u sklopu Julijskih Alpi.

Da se ne nalazi u Slovenskoj obilaznici teško da bi se ikada planinari iz Planinarskog kluba Ivanec uputili na nju, a ovako je ipak postala proljetni cilj visokogoraca i samim tim još jednom pokazala da ne postoji  nezanimljiva planinarska destinacija.

Osim što je najzapadnija planina Slovenije, može se pohvaliti i najdužim grebenom u čitavim Julijskim Alpama, dužim od 30 km.

Mi nismo hodali čitavim grebenom, ali zato za sam uspon do grebena treba protegnuti noge više od 1000 visinskih metara. Na južnim obroncima, odakle smo i mi krenuli proljeće, dok je sjeverna strana još uvijek pod debelim snijegom.

Ovako, pomalo odmaknjen, Kobariški stol  i njegov vrh svojom visinom od 1673 m, pruža jedan potpuno novi pogled na ovaj dio Julijskih Alpi, Slovenije, Italije i Jadranskog mora.

Planina, slikovita dolina Breginja, ljubazni domaćini, Soča, dobro društvo i što više za poželjeti za jedan planinarski izlet.

Tekst: Tomislav Friščić

Foto. Marijan Friščić

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close