GospodarstvoInfoZanimljivosti

PODSJETNIK ZA PAUŠALNE OBRTNIKE Do 15. siječnja nadležnoj ispostavi Porezne uprave trebate predati PO-SD obrazac

Porezna uprava, nakon zaprimljenog PO-SD obrasca, usklađuje podatke o iskazanim primitcima s uplatama na žiro-računu obrta te obavlja provjeru

Do 15. siječnja tekuće godine obveza je svih paušalnih obrtnika predati PO-SD obrazac nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

Riječ je o dokumentu na temelju kojeg Porezna uprava utvrđuje godišnju obvezu paušalnog poreza za iduću godinu, a ona se utvrđuje prema ostvarenom prometu u protekloj godini iskazanom na PO-SD obrascu.

Inače, paušalni porez na dohodak plaća se na temelju ukupnih godišnjih primitaka ili svote predviđenih primitaka za tekuću godinu, i to u pet razina, uplaćuje se tromjesečno na uplatni račun poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak grada ili općine prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu obrtnika. Paušalni obrtnik nije obvezan voditi poslovne knjige, već knjigu prometa gdje se u KPR obrazac upisuju svi računi, i gotovinski i bezgotovinski.

Porezna uprava, nakon zaprimljenog PO-SD obrasca, usklađuje podatke o iskazanim primitcima s uplatama na žiro-računu obrta te obavlja provjeru je li riječ o većim ili manjim primitcima od onih koji su predviđeni ili utvrđeni prethodnim poreznim rješenjem.

U poslovne primitke tako, primjerice, ulaze državna pomoć, poticaji i potpore, a ako to prelazi svotu od 300 tisuća kuna, smatra se da su prestali uvjeti za paušalno oporezivanje dohot­ka. S druge strane, potpora za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema mišljenju Ministarstva financija iz 2016. godine, smatra se neoporezivim primitkom te je paušalisti nisu obvezni uključiti u obrazac PO-SD.

Pritom je potrebno opravdati potporu kopijom ugovora potpore o samozapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tags

Povezani Članci

Close