InfoIzdvojenoZanimljivosti

POSKUPLJENJA Od danas cijene plina za kućanstva više 7 % – poduzetnicima struja skuplja preko 20%

Visoke cijene struje utječu na konkurentnost naših proizvoda na jedinstvenom europskom tržištu

Od ponedjeljka, 1. travnja je plin za kućanstva skuplji za gotovo sedam posto.

Prevedeno u kune, to znači da će cijena mjesečnog računa biti za 20-ak kuna veća.

No, pravi učinci poskupljenja vidjet će se tek najesen, kad počne nova sezona grijanja.

Također, od danas je skuplja i struja za dio poduzetnika, piše HRT.

“Prije nešto više od godinu dana mjesečni iznosi za električnu energiju su bili oko 1200-1300 kuna, sad su mi preko 2100 kuna, a s ovim novim poskupljenjem bojim se i računati”, rekao je Davor Subić iz jedne firme za proizvodnju namještaja po mjeri.

Za mnoge cijena električne energije već je do sada bila previsoka.

“Mi smatramo da je struja definitivno za poduzetništvo preskupa. Ako govorimo i o proizvodnoj industriji, koja dosta opterećuje taj finalni proizvod, ona je preskupa”, naglašava Đurđica Mostarčić iz Hrvatske obrtničke komore.

Usporedimo li se s drugim zemljama Unije, cijena koju plaćaju poduzetnici u Hrvatskoj – na razini je one koju plaćaju poduzetnici u Austriji, a od Francuske smo čak skuplji.

To, naravno, utječe na konkurentnost naših proizvoda na jedinstvenom europskom tržištu, upozoravaju stručnjaci.

Za dio poduzetnika struja će od sutra biti još skuplja, točnije za one koji su na zajamčenoj usluzi i po inerciji nisu prešli kod tržišnog opskrbljivača. Takvih nema mnogo, pod kategorijom “zajamčene usluge” proda se oko 8 posto električne energije.

Poskupljenje bi ih moglo potaknuti na traženje jeftinije ugovorne opcije.

“Radi se o poskupljenju od 20-30 posto. Kod velikih kupaca i do 40 posto”, rekao je Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

No, struja možda poskupi i za kućanstva. Stručnjake zabrinjava povećani uvoz električne energije početkom godine zbog smanjene proizvodnje u hidroelektranama.

“To su enormne količine za Hrvatsku. Tu energiju treba kupiti sa strane, a ona je u tom trenutku. Vrlo je vjerojatan i rast cijene električne energije za kućanstva od 1. 7.”, istaknuo je Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Tags

Povezani Članci

Close