InfoOstalo

PRAZNIK RADA Veselo i opušteno u Lujčekovoj hiži na Pokojcu

Nekako u sjeni megalomanskim i konvencionalnih obilježavanja 1. svibnja, Međunarodnog Praznika rada, na kojima su, dojam je, poante glavnih priča bile u stilu “koliko je podijeljeno porcija graha”, “koliko je težak bio pečeni vol i kako se brzo pojeo”, eventualno “ko je svir(k)ao”, bilo je i mjesta na kojima je bilo puno prirodnije, opuštenije i neopterećenije.

Jedno od tih mjesta nalazi se na istočnim obroncima Ivanščice, točnije na Ham – Pokojcu – Lujčekova hiža.

Mnoštvo građana s obiju strana planine okupilo se u velikom broju na tradicionalnoj ‘prvosvibanjskoj fešti’.

Planinari, izletnici, rekreativci, pa i cijele obitelji uživali su na jednom prekrasnom “pikniku” u divnom, sunčanom i toplom, pravom proljetnom danu.

Vladala je krajnje opuštena atmosfera i prozračno raspoloženje, uz odličnu ponudu i živu glazbu domaćina Lujčekove hiže, obitelji Hranić, i sve to na veliko zadovoljstvo sudionika proslave.

A najmlađi su došli u Park zabave sa ljuljačkama, toboganima, te uz skakanje i ‘loptanje’, viku, graju i veselu galamu nadopunili veselje svih sudionika u istinskoj i iskrenoj proslavi Praznika rada.

Inače, Planinarski dom Lujčekova hiža nalazi se na malom travnatom prijevoju zvanom Ričkov krč, između vrhova Hama (679 m) i Rudskoga gupca (595 m).

Dom je prije nosio naziv Ham-Pokojec, a sadašnje ime dobio je po nadimku legende zagorskog planinarstva Ljudevita Hercega.

Povezani Članci

Close