Predstavljanje romana Ante Guge u Ivancu

“Žetva u polju otrova” – Ljubavno-špijunski triler koji na popularan način priča hrvatsku povijest.

U četvrtak, 8 veljače u Ivanu, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Gustav Krklec“ s početkom u 19 sati bit će održana promocija romana „Žetva u polju otrova“ autora Ante Guge.

Pomalo je neobično što će uz autora o romanu govoriti povjesničar dr. Ivica Miškulin s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Obično o beletristici govore pisci, odnosno književnici, ali kako je Gugin roman povijesna priča onda i dolazak prof. Miškulina dobiva svoj smisao.

Nedavno je profesorica književnosti Antonija Huljev na predstavljanju ovog romana u Osijeku rekla kako Gugin roman „pleše na samoj granici između fikcije i zbilje“. U ovom djelu autor nam kroz glavnog lika romana, ratnog reportera Ivana Šimića priča dvije priče. Jedna je vezana uz jesen 1991. i Domovinski rat, a druga počinje nekoliko tjedana uoči atentata na Stjepana Radića u jugoslavenskoj Skupštini u Beogradu. Prateći sudbinu članova jedne obitelji od trenutka kad nacionalne razlike i političke intrige sprječavaju ljubav dvoje mladih ljudi, katolika i pravoslavke, Gugo nam prepričava zbivanja koja će prečesto imati tragične rasplete, da bi sve kulminiralo na dobro nam poznati način u Domovinskom ratu. Dok opisuje te događaje autor često poseže za autentičnim događajima, smještajući radnju u stvarne okvire i na stvarna mjesta. Najbolji primjer za to je opis ubojstva kralja Aleksandra Karađorđevića, ali događaja kojeg neki i danas obilježavaju kao Dan ustanka 1941. u Srbu.

Osijek

Budući da je Gugo i sam bio svjedok nekih značajnih povijesnih događaja, odnosno da je radio kao ratni reporter, a istovremeno je nositelj ratnih priznanja za iskazanu hrabrost, ostaje pitanje koliko u ovom romanu ima autobiografskih elemenata. Na takvo pitanje sam autor odgovara kako je njegov roman fikcija koja je inspirirana stvarnim događajima. Ovo postaje posebno intrigantno u dijelu romana koji se bavi obavještajnim spletkama vezanim za međunarodno priznavanje Hrvatske, odnosno krivotvorenjem dosjea o novim hrvatskim dužnosnicima i njihovim puštanjem u javnost. Gugo na zanimljiv način opisuje susrete pripadnika bivših obavještajnih službi s onima koji su regrutirani iz novih političkih elita, pa u romanu na jednom postavlja pitanje jesu li oni stari izabrali svoje suradnike ili su novi morali ostaviti stare obavještajce kako bi ih naučili poslu kojeg sami ne znaju raditi.

 

Ovaj pravi ljubavno-politički triler mogli bismo opisani kao popularno ispričanu povijest. Sve što se u romanu opisuje nekad se stvarno dogodilo u Hrvatskoj. Izmišljeni likovi su toliko dobro karakterizirani, a radnja autentično pisana da nije teško posumnjati kako ima i prepričanih stvarnih događaja. Kako god bilo, ovo je knjiga od 362 strane koja se čita dok se ne pročita. Svaka nova stranica mami na čitanje sljedeće.

Podijeli preko

Autor

e-Ivanec - Bitno na jednom mjestu!