InfoNašim krajemVjera

PRIGOREC Devetnica Duhu Svetome – svetom misom u nedjelju slavi se Svetkovina Duhova

Do subote 8. lipnja svaki se dan u 19 sati u crkvi Sv. Duha u Prigorcu slavi ime Gospodnje, povodom Duhovih dana ili Devetnice Duhu Svetome

Od petka 31. svibnja do subote 8. lipnja svaki se dan u 19 sati u crkvi Sv. Duha u Prigorcu slavi ime Gospodnje, povodom Duhovih dana ili Devetnice Duhu Svetome.

U nedjelju 9. lipnja u istoj će se Crkvi slaviti Svetkovina Duhova i to misom koja počinje u 11 sati.

Također, u ponedjeljak 10. lipnja slavi se blagdan Marije, Majke Crkve misom u 18:30 sati, a sva misna slavlja predvodi msgr. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.

Župa Ivanec
Župa Ivanec

Svojim izuzetnim položajem na vrhu visokog brijega crkva dominira cijelim krajem. Prvi put se spominje 1649. godine pod nazivom “S. Spiritus un Monte Dubovecz”, poslije nazvana “S. Spiritus sub Monte Ivanchicza”. Smatra se da je sagrađena krajem 14. stoljeća.

Kapela je jednobrodna gotička građevina. Unutrašnjost joj krase dva izrezbarena barokna oltara s oltarskom slikom Duha Svetoga (rad E. Weingartena iz 1893.) i kipom Blažene Djevice Marije Kraljice krunice. Čitava je crkva ove godine do kraja obnovljena i izvana te iznutra, sve od oltara Svetog Vida s desne strane broda, slike na platnu s prikazom svečeva mučeništva, a svi su oltari vjerojatno djelo domaćih drvorezbara izrađeni u prvoj polovici 17. stoljeća. Odišu renesansnim duhom iskazanim u konstrukciji i plastičkim detaljima.

Župa Ivanec
Župa Ivanec

U tornju kapele nalazi se zanimljivo brončano zvono iz 17 stoljeća s natpisom: “NICOLAVS BOSET VRBANVS CELEAE ME FVDIT ANNO 1686”. Smatra se da je to zvono iz kapelice obitelji Pethö de Gerse.

U romanu Eugena Kumičića “Urota zrinsko-frankopanska” spominje se Sv. Duh kao mjesto gdje su se zaručili Petar i Katarina Zrinska.

Tags

Povezani Članci

Close