InfoIzdvojenoObrazovanje

PROGRAMIRANJE Nikola Kušen iz Ivanca treći na All Star American Computer Science League u Barringtonu

Nikola je učenik 1.g razreda Prve gimnazije Varaždin, ujedno i polaznik Centra izvrsnosti iz informatike

Varaždin – Ivančanin Nikola Kušen, učenik 1.g razreda Prve gimnazije Varaždin, ujedno i polaznik Centra izvrsnosti iz informatike, s još je nekoliko svojih kolega okupljenih u timovima Intermediate 5 i Senior 5, sudjelovao na završnom All Star American Computer Science League natjecanju održanom u Barrington High School u američkoj saveznoj državi Rhode Island.

U kategoriji Intermediate 5 bili su učenici Gašpar Haramija 1.g, Nikola Kušen 1.g, Jakov Novak 1.g, Marko Varga 1.g i Janko Vrček 2.g, dok su u timu Senior 5 bili učenici Ida Kolmanić 2.g, Nina Sokol 2.g, Marko Srpak 2.g, Rea Novak 4.g i Petar Borko 4.f.

Završno natjecanje sastojalo se od programiranja (ekipno) te od rješavanja programskih zadataka (individualno).

Nakon natjecanja u programiranju oba su tima osvojila gotovo maksimalan bodova, a sličan su uspjeh postigli i u individualnom dijelu natjecanja na kojem je bilo nagrađeno osmero učenika.

Tako vrijedi izdvojiti čak četiri 3. mjesta koja su osvojili Gašpar Haramija, Nikola Kušen, Nina Sokol i Marko Srpak, 4. mjesta osvojili su Marko Varga i Janko Vrček, a 5. mjesta Jakov Novak i Ida Kolmanić.
Od 10 učenika, čak osam ih je natjecanje završilo na jednom od prvih pet mjesta.

Svi učenici osvojili su brojne vrijedne nagrade.

Već sam plasman na završno natjecanje s dva tima u konkurenciji više od 200 timova iz SAD-a, Kanade, cijele Europe i Azije dovoljno govori o iznimnom uspjehu učenika iz naše županije.

U slobodnom vremenu ekipa je posjetila i Brown University, a svi su sudjelovali i u obilasku MIT-a i Harvarda u Bostonu te stekli priliku da iz prve ruke doznaju sve o studiranju na tim sveučilištima.

U pokrivanju dijela troškova puta u SAD Nikoli je pomogao i Grad Ivanec.

I zadnja vijest – Za svoj uspjeh Nikola će primiti Oskar znanja, najznačajnije priznanje u obrazovanju, koja se dodjeljuje učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima te onima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Dodjela Oskara znanja održat će se 28. lipnja u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Prva gimnazija Varaždin

Info: Grad Ivanec/Prva gimnazija Varaždin

Povezani Članci

Close