UdrugeVijesti

Promjena na čelu Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca – Cikač podnio ostavku, Debeljak novi predsjednik

Ivanec – Predsjedništvo Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca održalo je sjednicu na kojoj su se analizirale protekle aktivnosti, te najavili najvažniji projekti iz Programa za 2016. godinu.

Programi svih ivanečkih braniteljskih udruga vezani su uz 25. obljetnicu početka Domovinskog rata, a centralni događaj će biti 17. rujna, kada će se nizom manifestacija obilježiti četvrt stoljeća osvajanja vojnog objekta na Ivanščici i pogibije Ivana Nine Severa u Varaždinu.

U prvom dijelu sastanka iznešene su aktivnosti udruga u dosadašnjem dijelu godine te najave skorašnjih događanja. Ljudvek Cikač, predsjednik UDVDR Ivanec, istaknuo kako je udruga krajem godine potpisala ugovoro sa Adria Oil o povoljnijoj kupnji iz njezine ponude, te u suradnji sa Hrvatskim časničkom zborom i predsjednikom Vladimirom Debeljakom organizirala kratko i odlično prihvaćeno predavanje u školi u Prigorcu.

Također, u tijeku je postupak kojim će se jednom ili dvoje studenata, djece hrvatskih branitelja, donirati prijenosno računalo, zatim pomoći jednoj obitelji preminulog branitelja, a radi se na finalnim pripremama za održavanje tribine koju će na temu događanja tijekom stvaranja Hrvatske govoriti prof. dr. Zdravko Tomac, član jedine Vlade nacionalnog jedinstva. Iznijeto je kako se stupilo u kontakt sa Veteranskom bolnicom Zabok, a podaci o njezinim zdravstvenim uslugama prenešeni su braniteljima, te su neki branitelji šireg ivanečkog područja već koristili njezine usluge i iskustva su im pozitivna. UDVDR Ivanec je podnio zahtjev gradu Ivancu za dodjelu sredstava po tri programa.

Napomenuto je kako su pripremljeni prijedlozi za preimenovanje ulica i pojedinih institucija po poginulim braniteljima, pitanje prostora u ‘braniteljskoj’ zgradi u Ivancu i druge teme koje će biti prezentirane na sastanku s gradom Ivancem, koji je najavljen po završetku natječaja za financiranje javnih potreba. Kako je taj natječaj završen 15. veljače, očekuje se odgovor o terminu održavanja sastanka vodstva grada i braniteljskih udruga.

Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec prenio je nekoliko galavnih aktivnosti udruge, pa je tako naveo da se sastao Organizacijski odbor koji će provesti obilježavanje 25. obljetnice osvajanja vojnog objekta na Ivanščici i pogibije Ivana Nine Severa. Nadalje, predstavnici HČZ – a sudjelovali su na seminarima, radili na godišnjem financijskom izvješću i dvama programima koji su predani gradu Ivancu, a u pripremi je i održavanje dviju tribina koje će uključivati i predstavljanje uloge branitelja ivanečkog područja u Domovinskom ratu.

Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDRA – e Ivanec istaknuo je kako su glavne aktivnosti udruge izrada tri Plana i programa rada prema natječajima gradova Ivanca i Lepoglave, kojima će se financirati aktivnosti udruge u ovoj godini.

Pod točkom ostalo potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Tihomir Šavorić istaknuo je kako bi bilo dobro da se pojedine manifestacije kojima se obilježavaju važne obljetnice iz Domovinskog rata prilagode na način da bi branitelji u njima mogli sudjelovati i na lokalnoj, ali i na državnoj razini. Isto tako, istaknuo je potrebu organiziranja posjeta lokacijaam u kojima su se borili ivanečki branitelji.

Pri kraju sastanka predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca Ljudvek Cikač podnio je ostavku na tu funkciju, te na mjesto člana predsjedništva. Kao razloge ove odluke naveo je pojačane aktivnosti u svojoj matičnoj Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, u kojoj obnaša dužnost potpredsjednika Podružnice Varaždinske županije i predsjednika Ogranka Ivanec, te privatne obveze.

“Podnosim ostavku zbog potrebe jačeg angažmana u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije i Grada Ivanca gdje radimo na brojnim novim projektima, u kontinuitetu nam raste članstvo, javlja nam se sve više građanskih udruga s kojima započinjemo suradnju i u budućnosti ću se više posvetiti radu u mojoj matičnoj udruzi. Stoga mislim da ne mogu nastaviti voditi Koordinaciju ivanečkih braniteljskih udruga, a ako ne mogu dati maksimum, bolje da to ne radim. Želio bih se zahvaliti svim kolegama na suradnji, prije svega članovima predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec koji su podržali moju odluku, ali i svima s kojima sam surađivao kroz dosadašnju funkciju predsjednika Koordinacije. Od jedinica lokalne uprave, preko braniteljskih i ostalih građanskih udruga, predstavnika medija i drugih.

Vjerujem da smo osnivanjem Koordinacije 5. siječnja 2000. godine napravili jako dobru stvar, okupili na jednom mjestu udruge koje imaju iste ciljeve, a i vidljivi su rezultati našeg rada. Imamo se čime pohvaliti. Bilo je i pogrešaka u radu te koristim prigodu da se ispričam svima koje sam svojim postupcima na bilo koji način povrijedio. Kroz navedene funkcije koje obnašam u UDVDR i dalje ću biti na dispoziciji predsjedništvu Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca ukoliko ona ukaže potrebu da pomognem u radu. Sukladno dogovoru, UDVDR Ogranak Ivanec će u Koordinaciji zastupati zamjenik predsjednika Željko Đurin, tajnik Dražen Geček i Martin Lukavski iz Središnjeg odbora” – tim je riječima Cikač obrazložio odluku o svojoj ostavci, dodavši kako o tome nema potrebe raspravljati jer je konačna i neće je promijeniti niti pod kojim okolnostima.

Članovi predsjedništva Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca su nakon toga u kraćoj raspravi zaključili da je najbolje da se odmah izabere novi predsjednik, kako se ne bi prekidao kontinuitet rada. Tako je za obnašanje te funkcije predložen, a potom i jednoglasno izabran Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec.

Foto: Dražen Geček

Povezani Članci

Close