InfoZanimljivosti

PROVJERITE KOLIKO Poskupljuju duhan, sokovi i alkohol

Ministar Kujundžić je nezadovoljan budući da bi po njemu kutija cigareta trebala koštati barem 50 kuna

Najava poskupljenja cigareta ponovno je uzburkala duhove kod pušača, a da se ministra zdravstvenog resora pita, kutija cigareta koštala bi 50 kuna.

Cigarete će poskupjeti, no ipak ne tako drastično kao što bi to možda htio Milan Kujundžić.

Pušači će ih sada plaćati dvije kune više, javljaju Vijesti.hr. Osim duhanskih proizvoda, poseban porez donijet će i veću cijenu zašećerenih sokova te alkohola. Ipak, čini se da zdravstvo od toga neće profitirati.

Premda građane novo poskupljenje neće previše opaliti po džepu, u Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da su prije odluka potrebne detaljnije analize Vladinih mjera. I bez novih poreza poskupljuju duhan, sokovi i alkohol.

“Sad se trenutno oporezuje 40 kuna na 100 litara bezalkoholnog pića, uvest ćemo različite postotke ovisno o gramaži šećera. Nije prijedlog ministarstva financija dramatičan skok koji bi onda poremetio tržište, dakle i kod duhana, a potencijalno može biti i kod alkohola ne možemo zanemariti da imamo najdulju fizičku granicu sa zemljama nečlanicama EU”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

No, Kujundžić ne odustaje od ideje stopostotnog povećanja trošarina i najavljuje da će “dok je živ boriti se protiv toga te čuvati ljudske živote i zdravlje”. “Cigarete u Hrvatskoj odnose 15 tisuća života godišnje i kada se govori s etičkog i humanog aspekta nema ništa važnije nego spasiti te živote, a s demografskog aspekata 15 tisuća ljudi godišnje više značilo bi puno”, dodaje Kujundžić.

Ministar Marić poručuje da konkretno zbog te mjere ministar zdravstva neće moći računati na više novca u svom resoru.

Uz sve mjere, Hrvatska cijenama proizvoda koji su štetni za zdravlje ipak neće stati uz rame s najrazvijenijima.

Tags

Povezani Članci

Close