192 PolicijaInfo

PU VARAŽDINSKA Građani, pazite koga puštate u kuću!!

Varaždin – Policijska uprava varaždinska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare čije su žrtve u pravili građani starije životne dobi, pogotovo oni koji stanuju sami.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

U cilju sprečavanja prijevara, građanima (posebice starije životne dobi) savjetuje se:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam je na uvid! Ukoliko sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama – upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192.

Foto: Ilustracija

Povezani Članci

Close