192 PolicijaInfoIzdvojeno

PU VARAŽDINSKA Preventivne aktivnosti povodom početka školske godine 2018./2019.

S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.

Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom mjeseca rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, i to  najčešće kao pješaci zadobivajući razne ozljede.

S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu.

I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

Vezano uz navedeno pozivamo roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozori na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.

U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta.

Poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ii treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

U cilju zaštite djece najavljujemo svoje češće i preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa prometna tehnika: multanova-Gatso, kamera, vozilo presretač, laser i dr..

Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat ćemo i edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila, stvaranje kulturnih navika na prometnici.

Preventivne aktivnosti povodom početka školske godine

U ponedjeljak, 3. rujna započinje nova školska godina i samim time na prometnicama se očekuje veći broj djece.

Policijska uprava varaždinska u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin planira provesti u mjesecu rujnu 2018. godine podjelu letaka sa savjetima pod nazivom „Lanac pružanja prve pomoći“ malim prvašićima i njihovim roditeljima.

Letke će dijeliti policijski službenik i predstavnik GD Crvenog križa obučen u kostim „Medo Jurica“ prilikom dolaska djece u školu, neposredno prije početka nastave, ispred svake osnovne škole u Gradu Varaždinu.

Aktivnosti će se provoditi kod navedenih OŠ, prema rasporedu:

04.09.2018 od 07,30-09,00  I OŠ Varaždin ,

05.09.2018 od 07,30-08,30  VI OŠ Varaždin

06.09.2018 od 07,30-09,00  IV OŠ Varaždin  te od 10-11 sati OŠ Vinica

07.09.2018 od 07,30-09,00 V OŠ Varaždin

  1. 09.2018 od 07,30- 08,30 III OŠ Varaždin

11.09.2018 od 07,30-08,30 II OŠ Varaždin

12.09.2018 od 07,30 -08,30 VII OŠ Varaždin

13.09.2018 od 07,30-08,30 Katolička OŠ Varaždin

U subotu, 8. rujna od 10 do 12 sati na parkirališnom prostoru TC Supernova u Optujskoj ulici  policijski službenici PU varaždinske će u suradnji s Crvenim križem, HAK-om Varaždin i udrugom Kralj j.d.o.o.  održati kreativnu radionicu i prezentaciju sigurnog kretanja u prometu namijenjenu djeci.

GDCK LETAK

PU varaždinska

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close