GlazbaInfoIzdvojeno

RADIO Bez domaće glazbe na radijskim postajama ?

Zagreb – Priča o povećanju naknade koju bi radio postaje trebale plaćati ZAMP-a u iznosu od osam posto godišnjih prihoda rezultiralo je navodnom odlukom nekih radijskih nakladnika da ne promoviraju nove pjesme, albume, koncerte hrvatskih glazbenika.

Priču je na društvenim mrežama pokrenuo PR stručnjak Vedran Strukar.

“PANIKA NA ESTRADI! Sve hrvatske radijske stanice osim Hrvatskog radija, Narodnog i Otvorenog radija okupljene u udruzi Hurin (vlasnici i direktori radija), donijele su važnu odluku koja stupa na snagu odmah, traje do daljnjega i izaziva tektonske poremećaje na hrvatskoj estradi.

Zbog novog pravilnika ZAMP-a (udruge za zaštitu autorskih prava koja ima državni i zakonski monopol) da se umjesto dosadašnjih paušala, sve radijske stanice oporezuju s jedinstvenom stopom od 8 posto godišnjih prihoda!!!! za emitiranje glazbe, domaće radijske stanice odlučile su blokirati sve promocije, gostovanja, premijere, praćenja festivala i bilo kakvu partnersku aktivnost s glazbenicima.

Ukoliko se ovaj novi, kako hurinovci kažu – ‘harač’ ne izmijeni, tj. povuče do 18. travnja 2018., članice ove iste udruge donijele su zajedničku, jednoglasnu odluku kako u svom radijskom eteru više nikad neće emitirati niti jednu pjesmu koja je objavljena nakon 11. travnja 2018. ma o kojem god se autoru ili izvođaču radilo. Jedinstveni su u kompletnom bojkotu svih glazbenika.

Reakcija glazbenika: Ugovoreno je da se navedeni iznos od osam posto postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina

Reagirale su i hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografi u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Povodom najnovijih medijskih upita o navodnom bojkotu i nezadovoljstvu domaćih komercijalnih radijskih postaja, članica Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN, kao dionici hrvatske glazbene industrije dužni smo reagirati te javnosti i našim članovima predstaviti pojašnjenje objavljenih tvrdnji.

Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja – glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim emitiranjem, između ostalog, privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za legalno korištenje glazbe, potrebno je dopuštenje onih koji tu glazbu stvaraju, odnosno odobrenje strukovnih udruga koje zastupaju glazbene kreativce.

Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma. Za sva tri prava naknada je ugovorena sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8% od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni iznos od 8% postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6% u 2010. s godišnjim uvećanjem od 0,5%. Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg porasta. Štoviše, umjesto ugovorenih 8% prihoda, iznos zbirne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je jedva 4,5% od prihoda.

Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a o daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5% i za ovu godinu iznosila 5% ukupnih prihoda, a ne 8% kako se navodi.

Važno je naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8%, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015. ‘Cijena prava za komercijalne radijske postaje je za 44% manja od prosječne europske, a pritom uključuje licence svih dionika snimljenog glazbenog djela’, navodi se u studiji. Pritom, napominjemo, predmet ugovora nisu isključivo hrvatski autori, izvođači i diskografi već cjelokupan svjetski katalog glazbe koji je na raspolaganju radio postajama za neograničeno korištenje.

Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja imajući u vidu interese svojih članova koji zaslužuju pravednu naknadu za korištenje njihove glazbe. Smatramo da cijena glazbe treba pratiti tržište, kao što i prihodi naših članova trebaju pratiti rast životnih troškova. Pritom će radijske postaje i dalje uživati jednu od najpovoljnijih licenci za glazbu u Europi te ćemo zajedno raditi na snažnoj hrvatskoj glazbenoj industriji u interesu onih koji tu glazbu slušaju, ali i onih koji je stvaraju.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a

Zvonimir Stanislav, predsjednik HUZIP-a

Maja Vidmar, direktorica ZAPRAF-a”, piše u priopćenju.

Izvor: Direktno.hr

Foto: Voice Over Herald

Povezani Članci

Close