InfoZanimljivosti

„Ratni fotozapisi Mladena Genca“ od 30. kolovoza do 13. rujna u Novom Marofu – u Ivancu u studenom

Novi Marof – Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Grad Novi Marof i Državni arhiv Varaždin organiziraju u srijedu, 30. kolovoza s početkom u 20 sati u holu Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, svečano otvorenje izložbe fotografija Mladena Genca.

Svoj dolazak na otvorenje izložbe, uz čelnike grada Novog Marofa i predstavnike braniteljskih udruga, najavio je i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, te državni tajnik ministarstva obrane, Zdravko Jakop.

Izložba je tzv. “putujuća” i ovoga je ljeta prvotno bila postavljena u varaždinskoj Palači Herzer, potom u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, a za najveći državni blagdan, Dan Domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, ‘preseljena’ je u Knin u Galeriju “Oluja 95”, koja se nalazi na povijesnoj Kninskoj tvrđavi.

Iz Knina se izložba ‘seli’ u Kulturni centar “Ivan Rabuzin” Novi Marof, gdje će se moći razgledati do 13. rujna, nakon čega će biti postavljena u dvorcu Trakošćan u Trakošćanu.

Nakon Trakošćana, gdje će postav biti tijekom listopada, izložba će se u studenom moći pogledati i u Ivancu, a u prosincu u Lepoglavi.

Detalji oko održavanja izložbi u Trakošćanu, Ivancu i Lepoglavi bit će objavljeni uskoro.

Izložba “Mladen Genc – ratni foto zapisi” nastala je kao nastavak aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivskog gradiva o Domovinskom ratu, a i Gencova opsežnog opusa za tu je prigodu odabran reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata.

U svojem dugogodišnjem stažu, Mladen Genc bio je iznimno cijenjeni novinar i urednik na Radio Ivancu.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close