Kako preboljeti prekid? Čini se da vrijeme ipak liječi bol

Znanstvenici su utvrdili da se muškarcima i ženama slomljenog srca prilikom gledanja fotografije bivših partnera aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, ovisnošću, kontrolom osjećaja, osjećajem povezanosti, te fizičkom boli i tugom.

Rezultati možda pojašnjavaju zašto je nekim ljudima teško preboljeti prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubijaju ih ili počine samoubojstvo. “Romantična ljubav je ovisnost”, tvrdi autorica studije Helen E. Fisher, biološka antropologinja sa sveučilišta Rutgers koja se bavi ljubavlju.

“To je snažna, divna ovisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna ovisnost kada stvari krenu loše.” Znanstvenici spekuliraju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu.

“Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije puno milijuna godina kako bi se naši preci u određeno vrijeme mogli fokusirati na samo jednu osobu i započeti proces razmnožavanja”, kaže Fisher.

Svi sudionici studije bili su u vezi prosječno dvije godine, s tim da su prošla i dva mjeseca od prekida. Na “Passionate Love Scale” mjeren je intenzitet njihovih osjećaja. Pokazalo se da je gledanje fotografije bivše ljubavi stimuliralo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

Ima smisla, ako ste sretno ili nesretno zaljubljeni, još ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dvije regije mozga koje su povezane s intenzivnom ovisnošću od kokaina i cigareta te je zabilježena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornim za fizičku bol i tugu.

Znanstvenici su došli i do nekih dobrih vijesti u vezi onih “odbačenih”. Čini se da vrijeme liječi bol. Što je više vremena prošlo od prekida bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj s ovisnošću.

“Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su sudionici vidjeli osobu koja ih je odbila. Ovo sugerira da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako da se nose sa situacijom”, kaže Fisher.

Ono što je studija još utvrdila sugerira da razgovor o proživljenom iskustvu, umjesto tugovanju u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak.

“Za mozak je zdravo o tome iskustvu razgovarati umjesto izgubiti se u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi”, savjetuje Fisher, piše B92.

Podijeli preko

Autor

e-Ivanec - Bitno na jednom mjestu!