PolitikaVijesti

Stigla i reakcija iz Županije nakon konferencije za novinare varaždinskog HNS – a

Varaždin – Nakon jučerašnje konferencije za novinare koju je održao varaždinski HNS, svojim su se priopćenjem oglasili i iz Varaždinske županije, čije očitovanje prenosimo u cijelosti.

http://eivanec.com/vijesti/varazdinski-hns-porucio-zupanije-nisu-nadredene-gradonacelnicima-i-nacelnicima/

“Niz netočnih navoda o radu hitne službe u Ivancu i komunikaciji župana s predsjednicima MO-a.

Varaždinska županija dostavlja očitovanje na niz netočnih navoda o radu hitne medicinske službe u Ivancu, kao i o komunikaciji Županije s načelnicima i gradonačelnicima te predsjednicima mjesnih odbora, a koje su iznijeli dužnosnici HNS-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Sramotno je i potpuno nevjerojatno da postoji netko tko si uzima za pravo da svojim činovničkim duhom i postupcima pokušava spriječiti realizaciju inicijative za kontinuiranu komunikaciju župana i predsjednika mjesnih odbora u Županiji s ciljem što potpunijeg prepoznavanja problema građana i pružanja pomoći u njihovom rješavanju. Taj strah od razgovora, komunikacije i istine o stvarnom stanju i životnim potrebama naših građana u  svakom našem mjesnom odboru u ovoj Županiji je potpuno neshvatljiv. Govori sve o ljudima koji ovakvim postupcima žele onemogućiti župana da dobije informaciju i pomogne građanima u rješavanju njihovih problema.

Usprkos naporima HNS-a, a posebno gospodina Milorada Batinića, ništa neće spriječiti župana i njegove suradnike da razgovaraju kako s predsjednicima mjesnih odbora, tako i sa svim građanima, što je pravo i obveza župana, ali prije svega temeljna građanska sloboda svih naših građana.

Samo činovnici ovdje vide formu, a ne prepoznaju sadržaj. Kao i u slučaju formiranja Savjeta župana s gradonačelnicima i načelnicima, u pozivu na komunikaciju uvijek se i isključivo radi o dobrovoljnom odazivu, a ne o bilo kakvoj obvezi.

Kad je u pitanju ambulanta Zavoda za hitnu medicinu u Ivancu, navodi gospodina Batinića su zakonski neutemeljeni budući da se ne radi ni o kakvom „smanjivanju standarda hitne pomoći“, nego se radilo o nezakonitom postupanju, što je utvrdila kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kontrolom HZZO-a, koja je provedena u Zavodu za hitnu medicinu u Ivancu, utvrđeno je da je Zavod utemeljio „trijažni tim“, što je pravno nepostojeći oblik pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine. Time su prekršili Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja  hitne medicine zbog čega je takvo dežurstvo ukinuto.

Dakle, u Ivancu se radilo o ukidanju nadzakonskog standarda, koji je bio ustrojen jedino u Ivancu i to, kao što je utvrdilo nadležno tijelo,  na nezakoniti način. Zašto je gospodinu Štromaru takvo nezakonito postupanje bilo prihvatljivo, mi ne znamo, no u Varaždinskoj županiji ne želimo niti ćemo postupati protuzakonito.

Člankom 11. Pravilnika propisano je i to da isključivo doktor medicine obavlja pregled, dijagnostičke postupke i određuje i primjenjuje terapiju te koordinira radom ostalih članova tima, odnosno da medicinske sestre i tehničari bez liječnika ni u kojem slučaju ne mogu pružati hitnu medicinsku pomoć.

Netočan je i navod da „institucije Županije nisu spremne“. Na sastanku koji je 13. listopada 2017. godine održan u Ministarstvu zdravstva usuglašeno je da će se problem riješiti osnivanjem posebnog dežurstva u Ivancu. Županija je kao osnivač Doma zdravlja tome dala podršku, a gradonačelnik Batinić je na tom sastanku iskazao spremnost da Grad Ivanec osigura sredstva za opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo u Ivancu.

S obzirom da ni Dom zdravlja niti Varaždinska županija u Gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom, Dom zdravlja je spreman provesti donesenu odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljeni prostor.” stoji u potpisu Vesne Margetić-Slatki, savjetnice za odnose s javnošću iz Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close