InfoUdruge

Rekreacija: 2. Biciklijada Varaždin Breg – Vinica 2016

Varaždin – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Varaždina i Kluba Gornji Kneginec organizirala je 2. Biciklijadu Varaždin Breg – Vinica.

Biciklijada se održala povodom 25. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, te Europskog tjedna kretanja.

Za razliku od prošlogodišnje, koja je startala u Vinici pa išla prema Varaždin Bregu, ovoj je ruta bila okrenuta, pa je start bio kod nekadašnjeg skladišta oružja Banjščina na Varaždin Bregu, odnosno u Športsko rekreacijskom centru Moždernjak na Haliću.

Ruta biciklijade u ukupnoj duljini oko 38 kilometara pratila je neke važne lokacije s početka Domovinskog rata na području Varaždina i šire.

Od Varaždin Brega biciklisti su dalje vozili do spomenika poginulim braniteljima u Gornjem Knegincu, zatim nastavili u pravcu Trnovca Bartolovečkog pored varaždinskog aerodroma koji je bio napadnut i raketiran od strane neprijateljske vojske 15. rujna 1991. godine, pa prema vojarni Ivan V. Drašković u Varaždinu, koja je s velikom količinom naoružanja 32. Korpusa i 32. Oklopno-Mehanizirane Brigade tzv. JNA osvojena 22. rujna 1991. godine, do Sračinca gdje je tijekom „Varaždinskih dana rata“ bilo osvojeno vojno skladište.

Završni dio biciklijade održao se na ruti Nova Ves, pored spomenika poginulim braniteljima s područja Općine Petrijanec, dalje u pravcu Zelendvora gdje je krajem kolovoza 1991. godine bilo održano prvo postrojavanje 104. brigade ZNG, a završna točka bila je Vinica, gdje je ustrojena 5. bojna 1. „A“ brigade ZNG – Tigrovi.

Na biciklijadi je sudjelovalo stotinjak biciklista koji su u znak sjećanja na poklon dobili majice, a po njezinu završetku druženje su nastavili u Društvenom domu u Vinici.

Foto: Ivan Makšan

Povezani Članci

Close