ObrazovanjeVijesti

S radom započeli Centri izvrsnosti

S ciljem poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola, te unapređivanja rada s učenicima, još 2007. godine Varaždinske županija je pokrenula projekt Centri izvrsnosti, koji danas djeluju u šest srednjih škola na županijskom području.

Tako je varaždinska Prva gimnazija domaćin centrima izvrsnosti iz informatike i biologije, Elektrostrojarska škola – fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, dok Strojarska i prometna škola provodi Centar izvrsnosti iz matematike. Centar izvrsnosti iz područja kemije je u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, poduzetništva u Gospodarskoj školi, a u Srednjoj školi u Novom Marofu Centar je izvrsnosti iz područja komunikacija. Budući se rad s učenicima odvija subotom i u centre su uključeni učenici iz većine osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, županija osigurava i prijevoz na nastavu te prehranu.

Ove će godine Centre izvrsnosti polaziti 839 učenika osnovnih i srednjih škola, o čijem će dodatnom obrazovanju brinuti 115 mentora.

Centri su s radom započeli u subotu, 22. listopada, prigodnom svečanošću održanom tradicionalno u varaždinskoj Gospodarskoj školi. Uz same polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje, početku rada prisustvovali su i varaždinski župan Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić, dekan Fakulteta organizacije i informatike prof.dr.sc. Neven Vrček, te pročelnik županijskog Uprvnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Župan Štromar je izrazio zadovoljstvo što Centri egzistiraju već punih devet godina, te stvaraju nove, mlade, kreativne i obrazovane ljude.

Početak rada Centara izvrsnosti upotpunio je Brass kvartet učenika Glazbene škole iz Varaždina pod vodstvom profesora Nikole Novaka,  prikazan je i prigodni film o Centrima izvrsnosti, dok su polaznici Centra izvrsnosti iz kemije proveli i male kemijske eksperimente.

Povezani Članci

Close