Info

Sastanak župana sa saborskim zastupnicima

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar održao je u Županijskoj palači sastanak sa saborskim zastupnicima s područja Županije kojih je u ovom sazivu šestero.

Pozivu su se odazvali zastupnici HNS-a Milorad Batinić i Božica Makar te zastupnik SDP-a Mario Habek, dok se Anđelko Stričak ispričao.

Glavne teme drugog po redu sastanka sa zastupnicima novog saziva Sabora bile su uvođenje Indeksa poravnanja u Zakon o regionalnom razvoju RH te sufinanciranje troškova najamnina za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a.

-Vidjeli smo veliku razliku u prihodu po stanovniku u općinama na kontinentu i u priobalju. Mi imamo prihode između 500 i 1200, dok su u priobalju ti iznosi od 2000 do 6000 kuna, negdje čak 20.000 kuna po stanovniku. Da bismo imali ravnomjeran razvoj predložili smo da se donese izmjena u Zakonu o regionalnom razvoju uvođenjem indeksa poravnanja. Oni koji bi imali manje od 1.500 kuna prihoda po stanovniku država bi im to nadoknađivala – kazao je župan te dodao ukoliko se dvije ili više općina spoji imale bi taj iznos na 2.000 kuna, najavivši kako već postoji interes i najava nekih općina u Varaždinskoj županiji da to učine.

– Moramo iskoristiti sve što je moguće da Varaždinska županija ne bude zadnja po sredstvima koja dobiva od države. Ne samo Varaždinska županija jer znamo da iz pet sjevernih županija od 21 člana Vlade nema niti jednog ministra. Ostaje nam borba i lobiranje samo preko saborskih zastupnika– zaključio je župan Štromar.

Također, župan Štromar se nada kako će uskoro postići dogovor s novim ministrom obrazovanja oko plaćanja najma za JPP. Naime, država u ovom trenutku Županiji duguje 11 milijuna kuna zbog čega je podnijeta i tužba Trgovačkom sudu u Varaždinu. Sada se čeka sastanak s ministrom i da se vidi hoće li se taj novac uvrstiti u rebalans i u proračun za iduću godinu. Župan je na kraju dodao kako bez tog novca nema razvojnih projekata Varaždinske županije.

Saborski zastupnik Milorad Batinić potvrdio je kako su ovakvi sastanci nužni.

-Župan sa svojim timom ljudi najbolje poznaje situaciju u županiji i upravo su stoga potrebni ovakvi sastanci kako bi o tome informirao i saborske zastupnike. Što se tiče ne odaziva ostalih kolega, razumijem da nije jednostavno biti u mogućnosti donositi odluke, a tome oni očito nisu dorasli. Naročito stoga što njihova Vlada donosi određene prijedloge zakona i vodi politiku koja ne ide na dobrobit i korist građana Varaždinske županije i treće izborne jedinice, a s čime se teško nose – istaknuo je zastupnik Batinić.

Povezani Članci

Close