InfoPolitika

SDP ZA SPAS GOSPODARSTVA Barbara Antolić Vupora: Mjere koje je donijela Vlada su nedovoljne

Hrabre i odlučne odluke za spas gospodarstva i radnih mjesta su izostale i ako se ne donesu odmah prijeti nam gospodarski slom u kojem nitko neće ostati pošteđen

SDP je još prije mjesec dana upozorio na potrebu bolje pripreme na izglednu  ekonomsku krizu koja će se dogoditi zbog brzog širenja pandemije koronavirusa cijelim svijetom.

Zbog toga je SDP prije dva tjedna, odmah nakon proglašenja pandemije, predstavio paket od 15 konkretnih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize za građane i gospodarstvo uvažavajući mišljenja poduzetnika koji su tražili odlučne poteze koje su provele i druge zemlje iz našeg okruženja.

Nažalost, ovih dana postalo je jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne, kako se u provedbi mjera kasni, a gospodarstvo bi zbog toga moglo pretrpjeti katastrofalne posljedice od kojih se nećemo oporaviti godinama.

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ističe kako Hrvatska nema vremena za čekanje.

Hrabre i odlučne odluke za spas gospodarstva i radnih mjesta su izostale i ako se ne donesu odmah prijeti nam gospodarski slom u kojem nitko neće ostati pošteđen.

Posebno će se to osjetiti u Varaždinskoj županiji gdje djeluje veliki broj poduzetnika i gospodarstvo je u velikoj mjeri izvozno orijentirano. Potrebno je reagirati odmah – poručuje Antolić Vupora.

SDP Hrvatske je stoga u hitnu saborsku proceduru poslao Paket od 10 zakona za spas gospodarstva kojima predlaže:

ZA RADNIKE  i GRAĐANE

 • Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5.100 kn
 • Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
 • Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
 • Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
 • Odgoda kredita za građane

ZA GOSPODARSTVO

 • Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
 • Oslobađanje od plaćanja doprinosa
 • Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
 • Moratorij na kredite
 • Suspenzija zatezne kamate
 • Minimalac za sve dužnosnike osim onih na prvoj crti borbe protiv koronavirusa

SDP neće dozvoliti da se kriza uzrokovana koronavirusom iskoristi za ukidanje ljudskih prava i sloboda; od praćenja svih građana preko mobitela do ukidanja ili ograničavanja radničkih prava. Teret ove krize trebaju podnijeti svi solidarno, a one koji su na prvoj crti obrane treba posebno nagraditi i zahvaliti im za njihove nadljudske napore u borbi sa koronavirusom – poručila je Antolić Vupora

Tags

Povezani Članci

Close