Gradovi i OpćineKulturaVijesti

Sedamdesetak majstora i posjetitelja na stolarskoj radionici izrade voćanskog drvenog stolčeka na tri nogice

Donja Voća – U sklopu provedbe projekta DETOX, Općina Donja Voća je organizirala DETOX Etno Tour stolarsku radionicu izrade voćanskog drvenog stolčeka na tri nogice.

Projekt je podržala Europska unija i sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 / Podeželsko razstrupljanje sa spoznavanjem zakladov kulturne dedinščine DETOX SLO-HR98).

Radionici je nazočilo sedamdesetak posjetitelja, majstora i natjecatelja iz domaćih voćanskih udruga; Udruge Stara brv, KUD – a Voća i Udruge umirovljenika, a za logističku potporu ovom događaju pobrinula se Udruga Mentor.

Na radionici je sudjelovala i općina partner u projektu Detox, s natjecateljskom ekipom iz Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Radionica se održala u Gornjoj Voći na izvornom starinskom voćanskom imanju obitelji Martan, uz veliku podršku domaćina i mještana zaseoka Kraljsko/Martani.

Vještinu izrade čvrstih drvenih stolčeka na tri nogice pokazalo je osam majstora – stolara, a tradicija je tog dana živjela u svakom kutku imanja.

Dok su neki igrali starinske igre poput „činkanja“, žene su izrađivale ukrase od omota kukuruza te demonstrirale izradu raznih uporabnih premeta od slame.

Etno Tour radionica dio je zajedničkog Etno Tour turističkog proizvoda koji zajednički razvijaju i prezentiraju u sklopu provedbe projekta DETOX projektni partneri; Občina Lenart kao vodeći partner, Občina Sveta Ana v Slovenskih goricah, Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Gradski muzej Varaždin, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Općina Vinica i Općina Donja Voća, te dva pridružena partnera: Javni Zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Info/Foto: www.voca.hr

Povezani Članci

Close