GospodarstvoIzdvojenoNašim krajemVijesti

Signal radija Sjeverni FM stiže do 2 milijuna građana Hrvatske

Od ponedjeljka, 20. studenog 2017., program radija Sjeverni FM, može u digitalnoj tehnologiji pratiti više od 2 milijuna građana Hrvatske.

Na Sljemenu, kod odašiljačkog sustava Odašiljača i veza, upriličena je mala svečanost, na kojoj je Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj. U DAB+ tehnologiji novi radijski signal dobiti će više od dva milijuna slušatelja, na 16 radijskih postaja diljem Hrvatske, uključujući i našu radio postaju Sjeverni FM.

Osim radija Sjeverni FM, danas su s eksperimentalnim digitalnim emitiranjem krenuli i Radio 808, Radio Kaj, Županijski radio Koprivnica, Radio Istra, Antena, Radio Zabok, Narodni radio, Radio Dalmacija, GOLD FM, Radio Banovina, Enter Zagreb, Trend radio, Radio Martin, Soundset Trsat, te Radio 101.

Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radio postaja bez smetnji i veći broj programa, kao i niz ostalih pratećih usluga, kao što je tekstualni i grafički prikaz vijesti, prognoza vremena i sl. Također će radijskim postajama omogućiti dopiranje do većeg broja slušatelja nego što je to bilo moguće putem FM platformi. Eksperimentalno digitalno emitiranje, zapravo je probno uvođenje digitalnog signala, koje će trajati godinu dana i obuhvatiti Grad Zagreb, te osam županija Hrvatske, Istarsku, Primorsko-goransku, Sisačko-Moslavačku, Karlovačku, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku.

Radio postaje koje su krenule s emitiranje sa odašiljačkih sustava „Odašiljača i veza“ sa Učke, MIrkovice, Sljemena i Ivanščice, i dalje će biti dostupne u svom FM spektru, u istom kapacitetu i u okviru dosadašnje pokrivenosti signala.  Pokretanjem ovog projekta, u svibnje ove godine, Odašiljači i veze uvode digitalni radio u Hrvatsku u skladu sa svjetskim trendovima, a hrvatskim građanima osigurava se mogućnost slušanja digitalnih radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi, koja pruža bolji prijem signala te više sadržaja, isporučenog uz značajno manju potrošnju energije.

Radio Sjeverni FM digitalni signal emitira s Ivanšćice, Sljemena i Mirkovice na 9. DAB+ kanalu, a sa odašiljača na Učki na 11 kanalu, dok nas na sjeveru Hrvatske „zemaljskim“ putem i dalje možete pratiti na 92.8 MHz.

Povezani Članci

Close