192 PolicijaInfo

Sigurno sudjelovanje pješaka i biciklista u prometu

Varaždin – Praćenjem prometnih nesreća u prethodnoj, 2017. godini utvrđeno je da je došlo do značajnog porasta prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci.

Tako je tijekom 2017. godine u prometnim nesrećama stradalo ukupno 58 pješaka, što predstavlja porast od 57%.

U navedenim prometnim nesrećama, 2 pješaka su smrtno stradala, 1 je zadobio teške tjelesne ozljede i 17 njih lakše.

Analizom spomenutih prometnih nesreća utvrđeno je da u značajnom dijelu, pješaci svojim nepropisnim ponašanjem u prometu, doprinose nastanku prometnih nesreća i svojem stradavanju. Kao najčešći uzroci pojavljuju se nedovoljna viđenost istih u prometu i nepropisno kretanje i zadržavanje na kolniku.

Napominjemo da su pješaci za vrijeme kretanja kolnikom, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili nekom reflektirajućom materijom.

Također u takvim uvjetima sudjelovanja u prometu biciklisti su dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom.

Apeliramo na navedene kategorije sudionika u prometu, da prvenstveno zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, za vrijeme kretanja kolnikom, koriste spomenute reflektirajuće materije ili druge oznake.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u narednom razdoblju poduzimati pojačane mjere u nadzoru prometa radi sprječavanja događanja prometnih nesreća i podizanja razine sigurnosti pješaka i biciklista u prometu.

U prometu je važno dobro vidjeti, ali još važnije, biti viđen od strane drugih sudionika.

Izvor: PU Varaždinska

Foto: Ilustracija

Povezani Članci

Close