IzdvojenoKulturaVijestiVjera

SIMBOL KRŠĆANSTVA I EUROPSKE KULTURE Požar u crkvi Notre Dame u Parizu stavljen pod nadzor

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela

Pariz – Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.
Vatrogasci uspjeli spasiti Notre Dame od rušenja!
Objavljene su prve fotografije unutrašnjosti.
Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.
Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.
Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.
‘Ponovno ćemo izgraditi Notre Dame!’ – Najgore je izbjegnuto – izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.
Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.
Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života – izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu.
Notre Dame je pretrpjela i uništavanje i pljačku za vrijeme Francuske revolucije.
Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda – izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima, prenosi Vecernji.hr.

Fotogalerija Reuters

Tags

Povezani Članci

Close