InfoIzdvojenoZanimljivosti

Sjećanja: 61 godina prvog samoposluživanja u Jugoistočnoj Europi (17.12.1956. – 17.12.2017.)

Ivanec – Na isteku današnjeg dana tek su se malobrojni Ivančani vjerojatno prisjetiti da je prije 61. godine, 17. prosinca 1956., u katnici nasuprot župne crkve otvoreno prvo samoposluživanje u Jugoistočnoj Europi.

Već u to vrijeme Ivanec je tako bio i korak ispred Europe, budući  je prvi supermarket sa samoposlugom otvoren točno godinu dana kasnije u Belgiji, iako je takav tip trgovine u SAD-u poznat od 30.-ih godina prošlog stoljeća.

Selo Ivanec ima što grad Zagreb nema

Prepoznavši specifičnost ovakve vrste trgovine, jedan od najutjecajnijih dnevnih medija u Hrvatskoj toga doba, „Večernji vijesnik“, 30. rujna 1957. godine piše o onome što Zagreb nema, a selo Ivanec ima…. „U zagorskom mjestu Ivancu uvedena je suvremena trgovina po sistemu samoposluživanja. Ovakvu vrstu trgovine nemaju ni naši veliki gradovi, ali Ivanec je ima!… Ovo je mala prodavaonica nedaleko središta Ivanca. Već izdaleka vidi se natpis: Samoposluživanje. Na jednim vratima piše ulaz, a na drugima izlaz. Sve to upozorava da se ne radi o običnoj trgovini. Domaćice prolaze kraj polica na kojima se nalaze razni proizvodi. Kraj svakog proizvoda istaknuta je cijena. Proizvod koji želi kupiti ona sama izabere…“

Iz toga doba i napisi su po drugim medijima koji pišu kako “Početak nije bio lak. Trebalo je najprije osigurati robu. I to ne običnu, već pomalo atraktivnu, ono što će građane privući da dođu u neobičnu radnju, koja je, osim toga što nije pružala priliku dokonim mušterijama, da se o svemu i svačemu napričaju dok prodavač nešto mjeri i pakuje, bila prilično udaljena“.

Narodni odbor općine podržao ideju

Na ideju da tadašnje trgovačko poduzeće „Ivanečki magazin“ otvori prodavaonicu u kojoj će potrošaći samo izabirati robu došao je tadašnji direktor poduzeća Andrija Sever. Iako u to vrijeme nije bilo iskustva s takvim prodavaonicama, odluka o otvaranju samoposluge donesena je u srpnju 1956. godine, a projekt je podržao i tadašnji Narodni odbor općine Ivanec koji je osigurao novčana sredstva u iznosu od 580 tisuća starih dinara.

Budući da u to vrijeme i nije bilo moguće nabaviti opremu za ovakvu vrstu prodavaonice, Andrija Sever i Stjepan Putarek sami su pravili nacrte i davali funkcionalna i tehnološka rješenja za opremu, što samom poduhvatu daje i dodatnu vrijednost. Za ono vrijeme bilo je normalno da se inventar izradi od drva, te je i sam izvođač nađen u Ivancu.  U Ivancu je rađen uzor i škola za velike trgovačke centre, o čemu govori i citirano pisanje tadašnjih medija.

Roba većinom bila u rinfuzi

Prvo ivanečko i samoposluživanje u jugoistočnoj Europi prostiralo se na svega 70 m2 i u početku je radilo dvokratno, da bi sredinom 1957. počelo raditi tijekom cijelog dana. Na policama su bili izloženi isključivo domaći proizvodi, od kućnih potrepština do ribljih konzervi, bombona i sapuna.

Posljednji poslovođa nekadašnjeg Ivanečkog magazina Štefica Friščić, prisjeća se kako, na početku nije bilo pakirane robe.

Šećer, sol i brašno dobivano je u velikim vrećama i u skladištu bi ih prepakiravali po kilogram ili dva i slagali na police. I plaćanje je bilo „ručno“, a prva je registar-kasa u Ivanec stigla u travnju 1957. godine.

Putujuća samoposluga

Kako se može pročitati u jednom od starih brojeva „Ivanečkog kalendara“ iz prizemlja katnice nasuprot župne crkve, ivanečko se je samoposluživanje preselilo 3. travnja 1971. godine u novi reprezentativni objekt na gradskom trgu, u kojem se je na prvom katu nalazila atraktivna kavana s balkonom i pogledom na gradski trg, crkvu i vrh Ivanščice, s velikim cvjetom ivančice te natpisom ROBNA KUĆA „IMA“ na glavnom pročelju.

„Ivanečki magazin“ je 10. veljače 1963. godine po drugi puta osvojio državni primat u trgovanju.

Toga je dana, naime, prvi puta u povijesti trgovine bivše države, u obilazak potrošača krenula pokretna prodavaonica na principu posluživanja, među stanovništvom kasnije kratko nazvana Putujuća. 

Obilazila je sela Bedenec, Lančić, Punikve, Ivanečki Vrhovec, Ivanec Gornji, Salinovec, Kaniža, Voća, Belšćak, Višnjicu i Rijeku Voćansku.

Foto: Arhivske snimke / Marijan Friščić

Povezani Članci

Close