InfoIzdvojenoUdruge

SJEVERNI VELEBIT 2019 Četvero speleologa iz ivanečke Speleološke udruge “Kraševski zviri” na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji istraživali područje Hajdučkih kukova

Jedno od najljepših i speleološki najperspektivnijih područja na svijetu je Nacionalni park Sjeverni Velebit

Valentina Kraš, Mislav Habijanec, Damir Androić i Vinka Dubovečak, članovi Speleološke udruge “Kraševski zviri” iz Ivanca, sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji “Sjeverni Velebit 2019”, koje se održalo u organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit iz Zagreba.

Lokacija logora bila je Lomska duliba (blizina Velikog loma), dok su područje istraživanja bili Hajdučki kukovi, odnosno strogi rezervat unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Speleološka ekspedicija se održavala od 29. srpnja do 11. kolovoza 2019., a ivanečki speleolozi sudjelovali su u prvom tjednu istraživanja.

U tom tjednu ekspedicije speleolozi su tražili nove ulaze jama (rekognosciranje terena), istraživali ih, a izrađivali su se speleološki nacrti, čiji je rezultat i bogata fotodokumentacija.

Jedno od najljepših i speleološki najperspektivnijih područja na svijetu je Nacionalni park Sjeverni Velebit, a posebno strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, čiju atraktivnost povećava i brojnost dubokih jama na geografski malom području.

Na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit pronađeno je mnoštvo speleoloških objekata, od kojih su 98% jame, a tri su dublje od 1000 m.

Tijekom ekspedicije posjećeni su i gornji dijelovi Lukine jame, naše najdublje jame, s najnižom točkom na dubini od 1431 metra.

Daljnje rekognosciranje ovog prostora ima veliki potencijal otkrića novih i potencijalno dubokih jama.

Općenito o ekspediciji na Sjevernom Velebitu pročitajte OVDJE

Foto: Speleološka udruga Kraševski zviri Ivanec

Speleološka udruga Kraševski zviri Ivanec

Foto: Speleološka udruga Kraševski zviri Ivanec

Tags

Povezani Članci

Close