InfoIzdvojenoObrazovanje

OSNOVNA ŠKOLA KAMENICA Završen veliki projekt „Mala poduzetnička akademija“ – trajao veći dio školske godine

Ponukani rezultatima istraživanja koji pokazuju kako se odgoj za poduzetništvo u našim školama i ne provodi u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica krenuli su u školski projekt „Mala poduzetnička akademija“

Kamenica – Ponukani rezultatima istraživanja koji pokazuju kako se odgoj za poduzetništvo u našim školama i ne provodi, ali i nastavnom praksom koja je često verbalistička i knjiška, sa željom da je osuvremeni a učenike potaknuti na kritičko promišljanje i kreativnost, u Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica krenuli su u školski projekt „Mala poduzetnička akademija“.

Poduzeti nešto, ne čekati da se nešto dogodi samo od sebe

Želja je bila učenicima  omogućiti razvoj osobina, vještina i znanja koja će im kasnije pomoći u njihovim poduzetničkim aktivnostima i svakodnevnom životu jer biti poduzetan u širem kontekstu znači poduzeti nešto, ne čekati da se nešto dogodi samo od sebe i krenuti u akciju.

Poduzetništvo je međupredmetna tema koja je, čini se, u osnovnim školama dosta zapostavljena.

Razlog tome je nedovoljno poznavnje poduzetništva u širem smislu gdje poduzetništvo nije shvaćeno samo kao pokretanje posla, već način razmišljanja inačin života.

Projekt trajao veći dio školske godine

Tijekom cijele školske godine provodile su se aktivnosti u Područnoj školi u Žarovnici i matičnoj kameničkoj.

U mjesecu prosincu učenici Područne škole Žarovnica izrađivali su božićne ukrase.

Učenici sada znaju da u izradu nekog proizvoda osim materijala treba uložiti i vlastiti trud, rad i vrijeme.

Time su naučili cijeniti ručno rađene proizvode, a i cijeli su mjesec posvetili isključivo učenju rukama te tako nastavu učinili dinamičnijom, zanimljivijom.

Ujedno su naučili  kako odrediti cijenu proizvoda, a pokazali su se i pravim malim marketinškim stručnjacima prodaje.

Posjet gospodarstvenicima našeg kraja

Učenici 8. razreda sami su inicirali posjet gospodarstvenicima našega kraja te su posjetili pogon „TMT“-a u Lepoglavi i Keramiku „Auguštanec“ i upoznali se sa svim fazama proizvodnog procesa, ali i s deficitarnim zanimanjima na našem području.

Integriranim danom i radionicama projekt je završen 29. svibnja 2018. – predstavljene su sve aktivnosti koje su učenici radili tijekom godine.

Radionicama se pridružile i studentice, buduće učiteljice

S obzirom da je Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica vježbaonica Učiteljskog fakulteta  u Čakovcu radionicama su se pridružile i studentice, buduće učiteljice koje slušaju izborni kolegij Učeničko zadrugartsvo 2 koji već godinama vodi dr. sc. Mirjana Posavec.

Cilj izbornog kolegija je da se buduće učitelje osposobi za razvijanje poduzetničke kompetencije kod učenika u primarnom obrazovanju.

Dvadeset i pet studenata okušalo se u izradi predmeta – proizvoda učeničke zadruge. Sa školom i dugom tradicijom školstva, koja datira od 1830. godine, upoznala ih je ravnateljica škole Mirjana Posavec.

Izrađivali su se logožari, narodni motivi na platnu, čestitke i slike od slame

Njezina voditeljica Đurđica Basarić Rešetar upoznala ih je s radom Učeničke zadruge „Korpica“, a jedno su jutro provele radeći.

Dok je jedna skupina izrađivala  logožare na tradicionalnom alatu priemi pod budnim okom mentora Emine Husnjak, Agate Čretni i Stjepana Grda, druga skupina vezla je narodne motive na platnu pod budnim okom mentorice Višnje Rodek.

Čestitke izrađene qulling tehnikom vodila je Đurđica Basarić Rešetar, a izradu slika od slame Katica Veseljak.

Vrijedi istaknuti da su im stalnu pomoć u radu pružali učenici-zadrugari.

Poduzetnička zona „Maštograd“ ‘brujala’ aktivnostima

Istovremeno, dok su studenti marljivo radili u školskoj dvorani, škola je ‘brujala’ aktivnostima; vrlo bučno i zanimljivo bilo je u Poduzetničkoj zoni „Maštograd“.

Učenici 1. i 2 . razreda  igrom su i scenskim improvizacijama  razvijali vlastite poduzetničke osobine – upoznali su novac, zanimanja ljudi, ali i ponovili lijepo ponašanje (bonton“ na javnom mjestu- banka, restoran cvjećarna..) te društveno odgovorno ponašanje.

Razred je bio podijeljen na ustanove i „poduzeća“.

Određenu količinu novca kojeg su ‘podizali’ u banci raspoređivali su na kupnju proizvoda, ali i upoznali način nastajanja i protok novca.

Druga skupina bavila se proizvodnjom, ali i financijama i marketingom.

Djeca su usvojila osnovna znanja o poslovnom procesu, novcu, a sve su iznenadili svojom kreativnošću, spremnošću i interesom za rad.

Radionicu  su osmislile učiteljice razredne nastave Bernarda i Katarina Kljunić.

„Kad se male ruke slože sve se može“

„Kad se male ruke slože“ radionica je u kojoj su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda koju su pripremili učitelji Ankica Sambolec i Tomo Svetec.

Učenici su odgledali film, prepoznali poduzetnički pothvat učenika, poduzetne likove i njihove osobine te snagu zajedničkog i timskog rada.

Učenici viših razreda dragovoljno su birali radionice. Inovacija i invencija je radionica kojoj je cilj  bio razvijati lateralno i kreativno mišljenje  te kreativne sposobnosti kod učenika.

Vrlo kreativna i dinamična radionica koju je osmislila  učiteljica engleskog jezika Kristina Golub imala je zadatak da učenici smišljaju i prezentiraju drugima ideje  kako biveć poznati uređaj, napravu ili stroj preuredili da bude učinkovitiji, funkcionalniji.

Koš za smeće sa solarnim panelima

Oduševili su uratci učenika, tako je običan koš za smeće dobio solarne panele koji pokreće robotski sustav unutar koša koji skenira „otpad“ koje želite baciti u koš te vas na 3 jezika obavještava u koji ćete koš baciti (Krešimir, 5. razred).

Učenici su naučili da je dobro biti otvoren za nove ideje i za inovacije.

Ono što danas izgleda nemoguće za desetak godina može postati sasvim uobičajeno.

Učenici – novinari

Jedna  grupa učenika odabrala je radionicu učiteljice hrvatskog jezika Nataše Narančić.

Učenici su o poduzetništvu pisali razne novinarske tekstove koji će biti objavljeni u školskome listu.

Učenici šestih razreda pisali su portret na temu „Poduzetnik – moj uzor“ u kojemu su osim biografskih podataka svojih najdražih poduzetnika izdvojili i njihove poduzetničke osobine. Intervjuirali su i Igora Sambolca, mladoga poduzetnika, koji im je dao korisne savjete o pokretanju vlastitoga posla.

Važnost odijevanja u poduzetničkom svijetu

Učenici sedmih razreda komentirali su važnost odijevanja u poduzetničkom svijetu te zaključili da su dobre ideje i želja za radom važniji od vanjskoga izgleda.

Učenici osmih pisali su prikaz filma „U potrazi za srećom“ koji su gledali na satu Hrvatskoga jezika.

Cilj je te aktivnosti bio razvoj samopouzdanja i odgovornosti, a učenici su zaključili da poduzetni ljudi nikada ne odustaju od svojih snova.

Od ideje do proizvoda

Učenici-polaznici Kreativne sekcije uradionici Od ideje do proizvoda tijekom su godine izrađivali različite proizvode pa su taj dan u holu škole upriličili prodaju: straničnika, torbi, privjesaka od kože…

Izradom i prodajom svojih proizvoda ostvareni su rezultati financijskog poslovanja, a djelatnost, poslovni rezultat i raspodjelu dohotka prezentirali su svojim prijateljima.

Učenici su uživali u društvenoj igri koju je provela učiteljica engleskog jezika Suzana Klarić.

Igra Less Risik – More Fun uči igrače kako izbjeći rizik i kako upravljati rizicima. Učenici su naučili dau životu postoji „procjena rizika“  i način obrane rizika pomoću mjera opreza. Cilj igre je prolaženje kroz pojedine  faze životnih situacija da sa što manje pretrpljene štete dođemo do sigurnog cilja.

„Proizvodnja“

Radionicu „Proizvodnja“ osmislila je i provela učiteljica prirode i biologije Andreja Sweeney.

Učenici su kreirali mini poslovni plan i simulaciju poslovnog odjela. Imali su zadatak osmisliti i organizirati poslovni prostor, izrezati predmet tega ukrasiti šivanjem.

S obzirom da su u ovoj radionici sudjelovali mahom dječaci bile je zanimljivo vidjeti ih kako svojim znanjem iz tehničko-tehnološkog procesa razvijaju svoje motoričke sposobnosti, stječu samopouzdanje i uče racionalnosti.

Zanimanja i poslovi zastupljeni u našem kraju

Učiteljica Branka Vresk sa skupinom učenika istražila je i predstavila svima radionicu gdje su učenici analizirati podatke vezane zanimanja i vrstu poslova koji su zastupljeni u našem kraju.

Saznali su na konkretnim primjerima koja su zanimanja najzastupljenija  u kraju, a koja su deficitarna te su učenici istakli da je učenike već u osnovnoj školi (počevši od 7. razreda) potrebno upoznati i poticati na odabir zanimanja koja su deficitarna.

Učenici su također trebali iznijeti svoje ideje i  načine kako zadržati mlade radno sposobne ljude da ostanu živjeti u seoskom kraju.

„Od kroja do proizvoda“

Jako radno i poduzetno bilo je u radionici „Od kroja do proizvoda“ koju je vodila stručna suradnica Nikolina Županić.

Učenici su posjetili poduzeće TRAMEX d.o.o Kamenica te kroz praktičan rad shvatili proces izrade jednostavnijih odjevnih predmeta.

Podijeljeni u četiri grupe svaka je dobila zadatak sašiti određeni odjevni predmet; 5. razred- traku za kosu i maramu, 6. razred majicu, 7. razred tajice i 8. razred kratke hlačice.

Učenici su kroz rad upoznali način rada u malom poduzeću, alat i pribor krojačkog zanimanja, razvijali su vještinu samostalne izrade jednostavnijeg odjevnog predmeta, upoznati su sa svim etapama krojenja i šivanja (uzimanje mjera, krojenje i šivanje, dorada na odjevnom predmetu), prepoznali su znanja i vještine potrebne krojačima, razvijali su poduzetničke vještine (planiranje kupnje materijala, označavanje i obilježavanje tekstilnog proizvoda te određivanje cijene).

U školi sretni s novim znanjima i pozitivnim dojmovima učenika

Učenici sa sobom ponijeli pozitivne dojmove i nova znanja, što su marljivo radili i „stvorili“ svoj proizvod te osjetili težinu, ali i zanimljivost rada u tekstilnoj industriji.

Posebna zahvala iz škole upućena je vlasnicima i djelatnicima obiteljskog poduzeća TRAMEX d.o.o.

Valja napomenuti da su i studentice Fakulteta izrazile želju i veliko zanimanje za sudjelovanjem u spomenutoj radionici.

Sve radionice prezentirane su okupljenim učenicima u školskoj dvorani, kao i revija sašivenih proizvoda te filmić koji su učenici uspjeli na briznu napraviti, a prikazuje nastanak proizvoda od kroja do gotovog proizvoda.

Studenti jako zadovoljni ovakvim načinom učenja

Na kraju, i studentica Katarina Smiljan osvrnula se na radionice u kojima su sudjelovali studenti te istakla kako je ovo najbolji način učenja te da je sretna što je bila dio ovog projekta.

Problem društva je kašnjenje s odgojem i obrazovanjem za poduzetništvo koje u Hrvatskoj tek započinje u srednjoj školi što je prekasno za razvoj poduzetničkih osobina kod djece, stoga škola sustavno educira djecu o osnovnim poduzetničkim vještinama kroz  satove razrednika, međupredmetnim korelacijama ali i ovakvim projektima, stvarajući tako predispozicije za njihovo buduće poduzetničko djelovanje.

Takav oblik rada iziskuje veliki trud ii pripremu učitelja, ali rezultira kreativnim i inovativnim idejama učenika koji su taj dan u školi bez zvona-uživali, a studenti ocijenili terensku nastavu – izvrsnom!

Obrazovanje za poticanje poduzetnosti i poduzetništva glavni preduvjet i pokretač gospodarskog razvoja

Obrazovanje za poticanje poduzetnosti i poduzetništva danas je glavni preduvjet i pokretač gospodarskog razvoja svake zemlje, a razvijajući poduzetne osobine kod djece u ranoj dobi stvaramo predispozicije za njihove buduće poduzetničke aktivnosti.

Bitno obilježje poduzetničkog djelovanja  slobodno je kreiranje vlastitog radnog vremena i neovisnost.

Osim toga, bitna karakteristika uspješnog poduzetnika je  spremnost za preuzimanje rizika i neopterećenost potencijalnim neuspjehom. Također, uspješan poduzetnik ima izražene liderske osobine, odnosno sposobnost vođenja drugih; uvijek je spremen usvajati novaznanja i prenositi ih drugima, ali i raditi na svojim komunikacijskim vještinama.

Većina se ovih osobina razvija od malih nogu.Imajući sve to u vidu, cilj projekta  nam je bio da djeci damo prostora za slobodno djelovanje bez kulturnih, tradicijskih i iskustvenih ograničenja. Na taj se način kod djece potiče kreativnost i inovativnost.

Fotografije : https://www.facebook.com/pg/OsnovnaskolaKamenica/photos/?tab=album&album_id=1704169279664228

Povezani Članci

Close