Našim krajemVijesti

“Snježne radosti” na cestama šireg kraja

Čini se da je tipična zimska oborina, sredinom siječnja na području Varaždinske županije, ponovno iznenadila sve koje je mogla iznenaditi.

Posebice su iznenađeni intenzitetom padalina i činjenicom da je pojedine dijelove županije u nekoliko sati „zatrpalo“ i više od 30 cm. snijega, ostali vozači koji su se u većem broju na prometnicama zatekli bez zimske opreme. Stoga i ne čudi “kaos” na našim prometnicama, jer tijekom poslijepodneva, u petak, 13. siječnja, gotovo da i nije bilo „državne ceste“ koja barem dijelom nije bila zatvorena za promet.

Jednako tako kao i autocesta A4 Goričan- Zagreb,  kojom je veći dio poslijepodneva promet bio posve obustavljen na dionici od Novog Marofa do Brezničkog Huma. Kako saznajemo u Policijskoj upravi Varaždinskoj  oko 20 sati, nadljudskim naporima zimske služe i djelatnika HAC-a, uspio se uspostaviti promet dionicom od Novog Marofa prema Brezničkom Humu, a i dalje je u obratnom smjeru autocesta zatvorena za sav promet. Sve službe su na terenu i uskoro bi i ovaj smjer mogao biti osposobljen i očišćen za promet.

Tijekom poslijepodneva dodatan problem stvarali su i brojna srušena stabla, te stupovi električne energije  na prometnice državnog ranga, kao što je to primjerice bilo u Gredi ili Presečnom, no sva takva mjesta su sanirana, granje i stupovi uklonjeni i promet iako izuzetno otežan i usporen, ipak se odvija.

Inače, na svim prometnicama u Varaždinskoj županiji vladaju zimski uvjeti  i obavezna je zimska oprema. Nadljudske napore u čišćenje snijega ulažu sve raspoložive ekipe zimskih službi, ali intenzitet padalina je velik, te na svim cestama ima veća količina utabanog, ali i raskvašenog snijega i leda, te su izuzetno teški uvjeti vožnje.  Obavezna je zimska oprema, i svi vozači se pozivaju da, bez prijeke potrebe ne kreću na put.

Stanovnicima Varaždinske županije, posebice njegovog južnog i zapadnog dijela, veliki problem stvara i opskrba, točnije “neopskrba” električnom energijom. Zbog otežalog i mokrog snijega, te drveća i granja koje je pokidalo električne vodove, bilježe se brojni kvarovi na na visoko i niskonaponskoj električnoj mreži.  Tijekom poslijepodneva posebno je kritično bilo na Viničkom području, no oko 18 sati otklonjeni su kvarovi. Za razliku od Vinice, kasno poslijepodne i tijekom večeri  bez struje je ostalo, prema slobodnim procjenama više od 30 tisuća stanovnika  zapadnog i južnog dijela županije. Oko 20 sati bez struje su tako bila šira područja Lepoglave, Bednje, Vrbna, Žarovnice, Višnjice, veći dio Ivanca, područje Črešnjeva, Željeznice, dio naselja na novomarofskom području, te na području općine Ljubešćica. Iz varaždinske Elektre pozivaju na strpljenje, navodeći kako je takvu količinu kvarova nemoguće riješiti u kratkom vremenu. Posebice stoga što za popravak kvara izazvanog pucanjem električnih žica, djelatnici Elektre moraju uložiti nadljudske napore, i noseći kompletni alat za popravak, pješice kroz poprilično dubok snijeg proći kompletnu mrežu uz ceste, kroz polja i kroz šume, kako bi locirali i u konačnici otklonili kvar.

Gradske i općinske zimske službe također su sve na terenu, u čišćenju prometnica, cesta i nogostupa, a podsjećaju se i vlasnici kuća i poslovnih prostora uz javne površine na obvezu čišćenja snijega i leda s istih.

Povezani Članci

Close