IzdvojenoUdrugeVijesti

SPELEOLOZI Otvoren ulaz u špilju „Mala peć“ na Pokojcu – daljnja istraživanja ‘pričekat’ će stabilnije vrijeme

Sam ulaz u špilju nalazi se ispod penjačkog smjera "Lejla", a prema pričama planinara koji su se nekad zavlačili u špilju, „Mala peć“ je duga 30 metara

Pokojec – Ekipa sastavljena od četiri člana Speleološke udruge Kraševski zviri Ivanec, Vinka, Ivan, Matija i Marko, u subotu je uspjela pomaknuti poveći kamen i otkopati ulaz špilje „Mala peć“ koja se nalazi ispod Velike stijene na penjalištu Pokojec, poznat i pod nazivom “Rudski Gobec”.

Sam ulaz u špilju nalazi se ispod penjačkog smjera “Lejla”, a prema pričama planinara koji su se nekad zavlačili u špilju, „Mala peć“ je duga 30 metara.

Kako bi pokušali utvrditi tu konstataciju, uz pomoć alata uspjeli su speleolozi pomaknuti kamen i doći do ulaza „Male peći“, gdje su uočili problem, s obzirom na to da u podzemnom prostoru ima dosta kamenja i sipara kojeg je potrebno ukloniti.

Budući da se s jeseni očekuju češće padaline, promjene vremenskih uvjeta, samim time i promjene temperature, daljnje otkopavanje špilje je najsigurnije ostaviti za neko toplo razdoblje, sa stabilnijim vremenskim uvjetima, te se, sukladno tome, i postupilo.

Odnosno prolongiralo daljnje istraživanje.

Foto: Speleološka udruga “Kraševski zviri” Ivanec

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close