InfoObrazovanje

SREDNJA ŠKOLA Učenicima se pružaju kompetencije za budućnost

Ivanec – Srednja škola Ivanec je partner Upravnoj školi Zagreb u EU projektu „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ koji se provodi od 30. studenog 2017. do 30 studenog 2019. godine.

Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 807.967,46 kuna a u njemu kao partneri sudjeluju i Srednje škole Krapina i Zlatar. Tijekom projekta i nakon njegova završetka, učenici će moći pohađati novu izvannastavnu aktivnost iz njemačkog jezika te nove fakultativne predmete: njemački, engleski i talijanski jezik s integriranom digitalnom i multikulturalnom pismenošću.

“Ovim projektom znatno ćemo ojačati kompetencije naših nastavnika i učenika. Digitalna pismenost danas postaje dio temeljne pismenosti, a poznavanje jezika dio temeljnih vještina. Naši učenici će dobiti mogućnost fakultativno učiti još jedan dodatni jezik- talijanski, a u njemačkom i engleskom jeziku moći će se usavršavati,”- rekla je Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec na današnjoj konferenciji za medije Projekta, održanoj u Zagrebu.

Nastavnici koji sudjeluju u projektu različitih su struka- od jezičara i informatičara do povjesničara, pravnika, geografa, psihologa, sociologa i pedagoga. Zajednički izrađuju nove kurikulume kako bi u njima digitalna i multikulturalna pismenost postala sastavni dio učenja stranih jezika. Izradit će i priručnike za nastavnike te radne materijale za učenike. Svi materijali bit će postavljeni u sustav Loomen i bit će dostupni drugim zainteresiranim školama. Kako bi mogli izraditi kurikulume, nastavnici partnerskih škola polazili su edukacije na početku projekta: za provedbu digitalne pismenosti i u korištenju IKT sustava za upravljanje učenjem, o izradi ishoda učenja te o multikulturalnosti/ interkulturalnosti na studijskom putovanju u Nizozemskoj trenutno provodi i projekt Erasmus+ KA2 vrijedan 104.000 EUR-a u kojem je škola također nositelj. Nedavno su obaviješteni da će im se sufinancirati i energetska obnova škole kroz projekt čija je ukupna vrijednost 8,2 mil kuna. Škola se nastavlja prijavljivati na natječaje – nedavno su prijavili partnerstvo u novom Erasmus+ projektu.

Na konferenciji za medije projekta „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“ bili su nazočni i Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar, Zoltan Balaž -Piri iz Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Andrija Petrović iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i ljudska prava te Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Zagreba.

Povezani Članci

Close