InfoObrazovanje

TERENSKA NASTAVA Šesti razredi ivanečke škole u Ozlju i Ogulinu – bilo je korisno, lijepo, dojmljivo, s obiljem sadržaja

Dva grada, dvije plemićke obitelji, dvije rijeke, pričaju priču o dvjema umjetnicama – Slavi i Ivani i dvjema baštinama – kulturnoj i prirodnoj

Ivanec – Učenici šestih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog bili su na terenskoj nastavi  u Ozlju i Ogulinu.

Bila je to integrirana nastava Hrvatskog jezika, Geografije, Prirode, Njemačkog jezika i Matematike, a učenike su pratili predmetni učitelji i razrednici (I. Pejnović, Z. Friščić, V. Posavec-Kovač, J. Kraš, T. Črepinko, E. Klampfl i V. Mavrek).

Terenska nastava spojila je dva grada – Ozalj i Ogulin, dvije plemićke obitelji, dvije rijeke –  Kupu i Dobru, pričala je priču o dvjema umjetnicama – Slavi i Ivani i dvjema baštinama – kulturnoj i prirodnoj.

Učenici su se najprije upoznali sa starim gradom Ozljem, koji su sagradile obitelji Frankopan i Zrinski, a smjestio se na uzvisini ponad rijeke Kupe.

Danas se u njemu nalazi Zavičajni muzej.

Ondje su razgledali bogati muzejski postav koji sadrži predmete od pretpovijesti do danas, a velik dio je vezan uz život i djelovanje ovih dviju obitelji.

Tako su mogli vidjeti grbove, isprave, knjige, odjeću, oružje i druge zanimljive predmete i čuti priče koje su s njima povezane, a naročito za njihovo domoljublje, književno i jezično djelovanje i borbe protiv Turaka.

U muzeju je pravo otkriće bio postav koji predstavlja poznatu i nesretnu hrvatsku slikaricu Slavu Raškaj koja je rođena upravo u Ozlju, gdje je slikala svoje slavne akvarele, inspirirana zelenilom i raslinjem uz rijeku Kupu.

Tragajući za izvorima kojima se u svom stvaralaštvu napajala naša najpoznatija dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić, zvana „hrvatski Andersen“ i „ hrvatski Tolkien“, te nakon čitanja i interpretacije Priča iz davnine, učenici su odlučili posjetiti njezin rodni grad –  Ogulin.

Ondje su uz stručno vodstvo razgledali grad, čuli legende o divu Kleku i planinskim vilama, posjetili Đulin ponor u koji ponire rijeka Dobra i o tome čuli legendu.

Bio je to uvod za razumijevanje priče koja će biti ispričana učenicima u Ivaninoj kući bajke, što im se i najviše svidjelo.

Ondje su u multimedijski opremljenom prostoru uronili u čudesni svijet, koji se otkrivao na razne načine, i tako saznali novo ili provjerili znanje stečeno čitanjem.

Sudjelovali su i  u radionici pisanja vlastite bajke, iskušavali Bjesomara i Čarobno zrcalo, rješavali instalirane kvizove, slušali ulomke interpretacija ili gledali  kraće animirane filmove s Ivaninim bajkama.

Nakon Ivanine kuće bajke čekao ih je posjet ogulinskomu Zavičajnom muzeju.

U njemu su vidjeli fotografije iz života obitelji  Mažuranić, Ivanu s djedom  banom Ivanom  kao i etnografsku zbirku koja prikazuje nekadašnji način života ljudi toga kraja.

Nekima je bio vrlo zanimljiv Planinarski odjel  koji prikazuje razvoj planinarstva u Hrvatskoj i u svijetu.

Muzej sadrži i podatke iz novijeg doba, među kojima je, svakako, prikaz ogulinskih žrtava palih u Domovinskom ratu.

Njima u spomen postavljen je dojmljiv križ s imenima.

Uslijedio je odmor, zabava, druženje, šetnja po gradu uz pogled na Klek i povratak kućama.

Korisno, lijepo, dojmljivo, s obiljem sadržaja bilo je na ovom izletu koji će se pamtiti i koristiti u raznim predmetima.

Povezani Članci

Close