InfoIzdvojenoPolitika

TISKOVNA KONFERENCIJA Štromar, Batinić i Leverić nahvalili provođenje projekata u gradu Ivancu – evo kojih

Uskoro se gradi brza cesta Varaždin - Ivanec - Lepoglava

Ivanec – „Lijepo je doći u Ivanec koji koristi izuzetno mnogo sredstava koje ugovora ili o njima odlučuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te je samo u posljednjih godinu dana za energetsku učinkovitosti ugovoreno 23,5 milijuna kuna projekata, sufinanciranih sa 12,5 milijuna kuna” – tim je riječima konferenciju za novinare u Ivancu započeo potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Dodao je da na nivou Županije je od 2017. godina do danas po projektima energetske učinkovitosti ugovoreno 412 milijuna, od kojih je 194 milijuna bespovratnih sredstava putem ministarstva.

To su sredstva za javne i višestambene zgrade, za domove, vrtiće, škole kojima se popravlja situacija u loše izgrađenim zgradama, a benefit je i ušteda u potrošnji energenata.

Time više novaca ostaje u proračunima za potrebe građana za komunalnu i društvenu infrastrukturu. Benefit je to i za građevinski sektor jer su im kapaciteti posve ispunjeni.

Osvrnuo se Štromar i na preostale dvije zakazane teme.

Izrazio je veselje što će se vrlo brzo graditi brza cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava koja izuzetno punu znači lokalnom stanovništvu, budući da je nakon puno truda ishodovana lokacijska dozvola, za prvu fazu brze ceste.

Istaknuo je Štromar i problem klizišta na ivanečkom gradskom području, te istkano da je u sanaciju klizišta u Mjesnom odboru Gačice ministarstvo uložilo 436 tisuća kuna, te najavio kako će se sva klizišta riješiti ove i sljedeće godine, budući da su putem Hrvatskih voda osigurana sredstva, te će svi gradonačelnici, ovisno o projektu i indeksu razvijenosti dobiti minimalno 50 % potrebnih sredstava.

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, istaknuo je kako je danas jedan od povijesnih trenutaka za općine koje su na relaciji brze ceste, budući da je Ministarstvo graditeljstva izdalo lokacijsku dozvolu za dio ceste Ivanec-Varaždin- Lepoglava, dok je cijela cesta planirana do Krapine.

Predstoji izrada Glavnog i geodetskog projekta, istražnih radova, sve do ishođenja Građevinske dozvole, koji su na natječaju, a započinje se i s pripremom za otkup zemljišta koji će započeti početkom 2020.

Ovaj projekt će se zbog svoje zahtjevnosti morati financirati sredstvima EU, te je bitna nova Omotnica EU za razdoblje 2020.-2027. kojim bi se i osigurala sredstva.

Za početak 2020. najavio je i početak radova na rotoru u Nazorovoj ulici u Ivancu i biciklističke staze dalje prema Cerju, čime bi se povećala sigurnost i riješile prometne crne točke na dijelu državne ceste D35.

Na Projekt Brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava osvrnuo se i ivanečki gradonačelnik i saborski zastupnik Milorad Batinić.

Pohvalio je Vladu koja je djelima krenula u realizaciju Projekta, te najavio maksimalnu logističku pomoć oko otkupa zemljišta i sveg potrebnog da što prije počne gradnja i ostvari se cesta u punoj funkciji.

Najavio je i Batinić gradnju rotora u ivanečkoj Nazorovoj ulici, izlaza na Brzu cestu koji je definiran.

Zahvalio se i potpredsjedniku Vlade Štromaru na sredstvima osiguranim za sanaciju klizišta, te je ono u Margečanu sanirano, u Gačicama je klizište u fazi sanacije, dok za još jedno klizište postoji gotova dokumentacija i radovi su planirani za ovu godinu, dok će se preostala 4 klizišta sanirati u sljedećoj 2020. godini.

Budući da je jedna od tema pressice bila i energetski učinkovita obnova zgrada javnog sektora, Batinić se pohvalio obnovom Društvenog doma u Lančiću-Knapiću, koja se s više od 50 % potrebnih sredstava financira sredstvima Štromarovog Ministarstva, te najavio kako radovi kreću i trebali bi biti okončani do kraja ljeta.

Press konferenciji održanoj u ivanečkoj Gradskoj vijećnici uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara i člana Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, te ivanečkog gradonačelnika Milorad Batinić, nazočili su i Batinićevi zamjenici Lidija Kozina i Branko Putarek, ali i čelnici okolnih gradova i općina, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika i Petrijanca, Marijan Škvarić, Damir Šprem, Mario Klapša, Mladen Blaško i Krunoslav Lukačić te novi direktor varaždinske ispostave Hrvatskih cesta Davor Bobićanec.

Nakon same presice obišli su i radove na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole u Ivancu, čija je ravnateljica Lidija Kozina na samoj konferenciji za novinare istaknula da je energetski učinkovita obnova srednjoškolske zgrade u Ivancu vrijedna 9,4 milijuna kuna, te da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u obnovi sudjeluje sa 4,5 milijuna kuna.

Sama zgrada građena je 1959. godine, te dograđena 1984. i njenom obnovom stvorit će se bolji uvjeti za rad te osigurati i znatna ušteda energenata.

Uz zgradu Srednje škole sudionici Konferencije za novinare razgledali su i radove na sanaciji klizišta u Mjesnom odboru Gačice.

Tags

Povezani Članci

Close