InfoIzdvojenoNašim krajemObrazovanje

TRADICIJA I SUVREMENOST Semmy Kuserbanj Debeljak iz OŠ Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju

Među odabranim radovima bila su još tri likovna uradka iz donjovoćanske škole i to Brune Stolnika, Daria Štekovića i Petra Ernečića

Semmy Kuserbanj Debeljak, učenica 8. razreda Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći osvojila je 1.mjesto na nacionalnom natječaju „Tradicija i suvremenost-Nacionalni parkovi i biološka raznolikost Republike Hrvatske“.

Ovaj natječaj  se održava posljednjih osamnaest godina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja  Republike Hrvatske za osnovne škole u RH te dopunske škole izvan zemlje, a organizira ga Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 2124 učenička rada iz 220 osnovnih škola i centara za djecu s posebnim potrebama, a za izložbu koja je održana 25.5.2019. u Muzeju Mimara u Zagrebu odabrano ih je 450.

Među odabranim radovima bila su još tri likovna uradka iz donjovoćanske škole i to Brune Stolnika, Daria Štekovića i Petra Ernečića.

Svim učenicima mentor je akademski slikar i profesor Danko Merin.

Cilj ovogodišnjeg natječaja bio je usmjeren na okoliš, te biološku i ekološku raznolikost i načine života u prirodi na lokalnome,regionalnome i nacionalnome nivou, razvijati i kreativnost kao metakompetenciju koja podrazumijeva inovativnost, kritičko mišljenje, istraživanje, rješavanje problema, donošenja odluka te preuzimanje rizika samostalnih učeničkih inicijativa.

Semmy je imala svoju samostalnu likovnu izložbu u školi koju je vidjelo oko 150 učenika i učitelja iz cijele Hrvatske prigodom održavanja“Večeri njemačke poezije“ prošle školske godine, a njezin rad objavljen je kao ilustracija jedne pjesme u zborniku radova sa Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva u Zelini.

Veliku podršku njenom talentu pružaju i roditelji koji su je u ranom djetinjstvu opremili štafelajem i bojama te potiču njeno likovno izražavanje.Sada je njezin izniman rad tiskan na pozivnici i katalogu za ovaj veliki nacionalni natječaj te će tako trajno ostati u sjećanjima svih sudionika.

Ravnateljica škole Rahela Blažević ističe kako je “daleko važnija činjenica da se u školi njeguju novi likovni talenti te razvija izvornost,umrežavaju likovne spoznaje i podupire živi likovni govor dječjeg stvaralaštva. Cilj je postizanje maksimuma svakog učenika u njegovom izričaju,a ne samo najboljih. Učenici su okruženi bogatom likovnom baštinom pokojnih i živih voćanskih umjetnika koju su vrlo rijetko imali prilike uživo upoznati. Kroz rad ove učenice progovara lokalna slikarska tradicija, ali i krik. Izborom motiva „kokota s dvorišča“ ona nas odrasle upozorava i na odumiranje zdrave hrane koja nestaje iz našeg okruženja, a time i s naših tanjura.“

Foto: OŠ Donja Voća

Tags

Povezani Članci

Close