IzdvojenoObrazovanjeVijesti

Trakošćan domaćin 25. međunarodnog stručnog skupa Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika

Trakošćan – U prigodi 25. godina postojanja i aktivnog djelovanja, u Trakošćanu će se od petka do nedjelje (20. do 22. listopada) održavati Znanstveno stručni skup Hrvatskoga društva učitelja i profesora njemačkoga jezika

Društvo je osnovano 20. lipnja 1992. godine u Zagrebu, a već 2. lipnja 1993. postaje članom Međunarodnog društva profesora njemačkog.

Povodom 25. obljetnice postojanja Društva pokrenut je čitav niz aktivnosti, između ostalog (i) projekt ‘Njemački otvara mnoga vrata’, koji  se provodi u suradnji s Veleposlanstvom SR Njemačke u Zagrebu te nagradni natječaj ‘Priče o uspjehu’ s njemačkim jezikom za sve koji u Hrvatskoj uče njemački.

Na natječaj je pristiglo 36 radova – tekstova u obliku intervjua, kratkih priča ili izvješća uz prvom odnosno trećem licu.

Natjecatelji su se mogli prijaviti u šest različitih kategorija: rano učenje njemačkog za vrtićki uzrast, niži razredi osnovnih škola, viši razredi osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti na sveučilišnoj razini i polaznici tečajeva njemačkog jezika u školama stranih jezika.

Uključujući sva prva, druga i treća mjesta nagrađeno je ukupno 15 obrazovnih institucija, a u njima 35 učenika njemačkog jezika i 14 mentora.

Temom natječaja željelo se potaknuti učenike da ispričaju svoja osobna iskustva ili iskustva osoba za koje znaju da im je znanje njemačkog pomoglo u životu i dovelo ih do određenog uspjeha.

Dodjela nagrada učenicima bit će u petak 20.10. u 19 sati u Hotelu Trakošćan tijekom prvog dana godišnjeg 25. međunarodnog stručnog skupa Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika.

Rezultati natječaja:

SIEGER DES WETTBEWERBS Erfolgsgeschichten mit Deutsch

Ovogodišnji skup ima jubilarni karakter i obuhvatit će dijakronijski osvrt na učenje i poučavanje njemačkoga kao stranog jezika u Hrvatskoj, ali i glotodidaktičke tendencije i suvremene znanstvene spoznaje i iskustva iz nastavne prakse vezana za sljedeća tematska područja:

–           razredno i školsko ozračje kao čimbenik nastave njemačkog jezika s težištem na komunikacijskim strategijama u odnosu učitelja/nastavnika i učenika te među vršnjacima u odgojno-obrazovnoj skupini (upravljanje konfliktnim situacijama, poticanje međusobnog razumijevanja i uvažavanja i dr.)

–          promjena nastavne paradigme od orijentacije na input prema orijentaciji na ishode –    očekivani profil učenika njemačkog jezika (razine i segmenti komunikacijske kompetencije); očekivani profil učitelja i nastavnika njemačkog jezika (vladanje paletom stranojezičnih metodičko-didaktičkih pristupa za rad s različitim ciljnim skupinama te ostalim vještinama za rad u nastavi)

–    učenje i poučavanja njemačkog jezika kao mjesto realnih i virtualnih susreta, tj. otvaranje nastave njemačkog jezika za različite oblike komunikacije (od klasičnih učeničkih razmjena, preko Skype susreta razreda do domaćih zadaća na društvenim mrežama)

–     motivacijski aspekti nastave stranih jezika (psihološka, metodička, pragmatičko-komunikacijska perspektiva)

Skup se organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Goethe Institutom Hrvatska i Austrijskim kulturnim forumom.

Program skupa obuhvaća pet plenarnih predavanja renomiranih stručnjaka iz Münchena, Beča, Salzburga i Sveučilišta u Zagrebu, ukupno 32 radionica i devet priloga o primjerima dobre prakse.

Svečano otvorenje skupa svojom će nazočnošću uveličati:

–           referent za kulturu Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, gosp. Arne Hartig,

–           član Predsjedništva Međunarodnog udruženja profesora njemačkog jezika – gosp. Benjamin Hedžić

–           voditeljica Jezičnog odjela Goethe Instituta, gđa Kristine Petrušić

–           predstavnici Varaždinske županije i  grada Ivanca

–           predsjednice susjednih udruženja profesora njemačkog dr. Brigita Kacjan iz Slovenije i gđa Dubravka Vukadin iz Bosne i Hercegovine

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, pa će njezino pozdravno pismo, kao i pismo s pozdravnom riječi Austrijskog veleposlanika u RH, njegove ekselencije Andreasa Wiedenhoffa biti pročitano sudionicima.

U svečanom otvorenju skupa sudjelovat će četerdesetak učenika iz Varaždinske županije i XVIII. Gimnazije u Zagrebu i pokazati što znaju i mogu na njemačkom jeziku.

Do sada ima oko 230 prijavljenih sudionika skupa, čime godišnji skup Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika postaje najbrojnije stručno usavršavanje na državnoj razini namijenjeno profesorima njemačkog jezika.

Program skupa:

http://www.kdv.hr/

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close