KulturaNašim krajem

Trakošćan proglašen Nacionalnim centrom edukacije u filateliji

Trakošćan – Na vidikovcu dvorca Trakošćan u petak je, 9. listopada, otvorena Nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem „Trakošćan 2015.“ kojom je ujedno započet bogat trodnevni program filatelističkih manifestacija koje je i ove godine organizirao Klub mladih filatelista Trakošćan uz potporu Varaždinske županije, Hrvatskog filatelističkog saveza, Hrvatske pošte, Muzejske ustanove Dvor Trakošćan te, nadasve, Općine Bednja.

Na otvaranju izložbe u kojoj, uz filateliste iz cijele Hrvatske svojim izlošcima sudjeluju i sudionici iz susjednih zemalja, brojnim okupljenim gostima obratili su se načelnik Bednje Mirko Bistrović, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, bivši saborski zastupnik Ivan Jarnjak, predsjednik KMF-a Trakošćan Dino Murić, predstavnica HP-a Stela Prislan Fujs  i predsjednik HFS-a Tihomir Bilandžić. Izložbu je otvorio zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

Za domaćine, koji već deset godina iznimno aktivno rade na promicanju filatelije i na razvoju interesa kod djece i mladih za uključivanje u filatelističke tokove koji će nekima od njih odrediti životni i profesionalni put (kao što je to bilo kod aktualnog predsjednika KMF-a Dina Murića, koji se njome nepovratno „zarazio“ još kao dječak da bi u međuvremenu na tom području magistrirao na Fakultetu za dizajn u Mariboru te postao jedan od vodećih filatelističkih  znalaca mlađe generacije u Hrvatskoj) svakako mnogo znači i podatak da je Hrvatski filatelistički savez Trakošćan proglasio Nacionalnim edukativnim centrom za filateliju.
filatelisti4-091015_bednjahr
Tim povodom zahvalnica je uručena dr. Mariji Kolačko, koja je svih proteklih godina bila spiritum movens ovoga projekta. Zahvaljujući timu koji je prošlih deset godina razvijao okupljanje djece i mladih oko filatelije, kroz trakošćansku Školu filatelije dosad je prošlo više od 2500 mladih filatelista iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i drugih zemalja.
Obraćajući se okupljenima u ime matične općine, načelnik M. Bistrović izrazio je ponos što se i ovo, deseto jubilarno okupljanje događa u Trakošćanu, koji s pravom nazivamo simbolom hrvatske povijesti, kulture i učenja.
-Vama, draga djeco i mladi, suvremena je tehnologija omogućila da se preko računala i društvenih mreža uključite u globalno komuniciranje i time vam otvorila horizonte kakvi su nama, starijima, nekad bili posve nedohvatljivi i nezamislivi. No, računala ipak ne mogu posve nadomjestiti živi kontakt, druženje, razmjenu iskustava i sve druge lijepe i simpatične stvari koje proizlaze iz žive komunikacije i interakcije djece koja se na ovakvim manifestacijama okupljaju ne zato što to moraju, nego zato što to žele zbog svog vlastitog interesa – kazao je Bistrović te svima poželio dobrodošlicu u Trakošćan i bednjanski kraj.
U subotu, 10. listopada, trakošćanska filatelistička priča nastavljena je svečanim otvaranjem jubilarne 10. škole mladih filatelista Trakošćan 2015. Otvaranje je pratilo gotovo 200 djece i mladih sa svojim mentorima iz cijele Varaždinske županije (iz slovenske Hajdine,  Elektrostrojarske škole Varaždin, Rijeke, Varaždinskih Toplica, Zaboka, Belca, Ludbrega, Klenovnika, Lepoglave, Bednje…). Uz članicu Organizacijskog odbora dr. Mariju Kolačko, sudionicima i gostima obratio se i načelnik Mirko Bistrović te uputio riječi zahvale učiteljima, mentorima, roditeljima i svima ostalima koji su omogućili djeci da već deset godina budu uključeni u filateliju u Trakošćanu.
Ocijenivši pohvalnim što poštanske marke na jednom mjestu mogu okupiti tako velik broj djece, školi je dobar rad poželio predsjednik HFS-a Tihomir Bilandžić, a onda i predstavnica HP-a Draženka Zagorac. Prigodna izdanja koja je povodu jubileja objavio HP – prigodnu omotnicu i poštansku dopisnicu – predstavio je filatelist i kolekcionar Josip Jelenečki. Predsjednik KMF-a Trakošćan D. Murić naglasio je da će polaznici ovogodišnje škole raditi u četiri grupe, uz eksperte i napredne i u grupama početnika i predškolaca.
filatelisti14-091015_bednjahrŠkolu je otvorio varaždinski župan Predrag Štromar:
-Neki će danas iz Trakošćana sa sobom ponijeti samo lijepe uspomene, dok će nekima od vas današnje iskustvo na drukčiji način usmjeriti interese i život. I ova Škola filatelije dio je obrazovanja koje Varaždinska županija na svaki način potiče želeći mlade ljude usmjeriti prema znanju i konkurentnosti – naglasio je župan te kazao kako podatak o 197 sudionika škole koje prati sedam profesora i 25 mentora dovoljno govori o vrijednosti ove manifestacije.   Inače, Varaždinskoj županiji upućena je posebna zahvalnost što već punih deset godina na svaki način pomaže rad Škole filatelije.
filatelisti9-091015_bednjahr
Glazbeni program izvele su Kaliope iz Ivanca te član Kavalira Danijel Češnjaj uz pratnju Tomislava Žirovca.
Škola je potom nastavljena radionicama za početnike i napredne. U poslijepodnevnim satima svim sudionicima škole uručene su diplome, a nakon toga uslijedilo je druženje uz roštilj i glazbu, priređeni su i brojni prateći poučni sadržaji, a u povodu desetogodišnjeg jubileja snimljena je i milenijska fotografija. Za tu priliku svi sudionici formirali su poštansku marku dimenzija 25×25 metara, s jubilarnim brojem 10 u sredini. Skup je završio u nedjelju u prijepodnevnim satima okruglim stolom na temu Budućnost filatelije mladih u Republici Hrvatskoj.

Foto: bednja.hr – Službena stranica Općine Bednja

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close