InfoUdruge

Tribina u Gradskom muzeju u Varaždinu o stratištu Huda jama, masovnoj grobnici sa žrtvama jugokomunističkog režima – gost Roman Leljak

Varaždin – Inicijativa građana organizira u utorak, 16. kolovoza, u dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10, s početkom u 19:45 sati tribinu tijekom koje će biti prikazana projekcija filma o stratištu Huda jama u blizini Laškog u susjednoj Sloveniji.

Dokumentarni film govori o svjedočanstvima tamošnjih stanovnika, te o ekshumacijama tijela iz 2009. godine.

Gost tribine bit će slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva iz Slovenije Roman Leljak, vodeći slovenski istražitelj jugokomunističkih zločina nakon 2. Svjetskog rata.

Tribinu će voditi ugledni književnik, mr. sc. Denis Peričić, a u uvodnom dijelu bit će riječi o osvrtu Tihomira Dujmovića na kontinuitet jugokomunističkih zločina od Bleiburga do Križnog puta, sve do ubojstva Stjepana Đurekovića i nedavnoj presudi Perkoviću i Mustaču u Munchenu.

Roman Leljak otkrio je mračnu tajnu rudnika Hude jame, jednom od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve masovnih poslijeratnih ubojstva koje su izvršili jugokomunisti.

U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. godine pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, među kojima oko 10 % žena, pa se pretpostavlja da su bili živi zakopani.

U svojoj knjizi “Huda jama – strogo čuvana tajna” iz 2015. godine, Leljak iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još oko 2300 tijela žrtava, samim tim jer je 726 tijela pronađeno na dubini od 15 metara.

Prema dostupnim podacima, žrtve su na stratište dovođene u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

O svemu tome više će u svojem izlaganju iznijeti sam Roman Leljak.

Huda jama – tribina 1682016

Povezani Članci

Close