Gradovi i OpćineInfo

TUČA UNIŠTILA POLJOPRIVREDNE KULTURE Povjerenstvo za prirodne nepogode Grada Ivanca u obilasku terena

Prema prvim izvješćima, od komunalne infrastrukture najviše su stradale makadamske ceste, koje su bujice razrovale, odnijele šljunak i teško ih oštetile

Veliko olujno nevrijeme s tučom, koje je jučer zahvatilo i cijelo područje grada Ivanca,  nanijelo je ogromne štete poljoprivrednim kulturama, piše Ivanec.hr.

Prema povratnim informacijama građana i predsjednika mjesnih odbora, tuča (u rasponu od veličine lješnjaka do oraha, pa i veće) na dijelu gradskog područja oštetila je vinograde, voćnjake, vrtove i usjeve.

I dok je tuča zaobišla dio područja (uglavnom istočno gradsko područje), druga, poput Ivanca i zapadnog područja (Ivanec, Lančić, Jerovec, Bedenec) nisu bila te sreće.

Tako ivanečki vinogradari javljaju o štetama na Vrhima i na Skradnjaku te na području Jerovca, koje se, po njihovoj procjeni, kreću oko 30%.

Svoje vinograde obilaze i salinovečki vinogradari, čije prve procjene govore o štetama između 20 i 30%.

Na teren je krenulo Povjerenstvo za prirodne nepogode Grada Ivanca, koje će obići cijelo područje grada i evidentirati opseg šteta na svim jednogodišnjim kulturama i višegodišnjim nasadima.

S obzirom na to da je tuča zahvatila šire područje Varaždinske županije, očekuje se da će župan proglasiti elementarnu nepogodu, a nakon toga će i građani grada Ivanca biti pozvani na podnošenje prijava šteta od tuče.

Stoga pozivamo građane da redovito prate web i Faceboook stranice Grada Ivanca te program Radija Sjeverni FM, na kojima će se idućih dana objaviti poziv i detaljne upute oko načina i rokova podnošenja prijave šteta.

Također, na terenu je i komunalno redarstvo Grada Ivanca.

Prema prvim izvješćima, od komunalne infrastrukture najviše su stradale makadamske ceste, koje su bujice razrovale, odnijele šljunak i teško ih oštetile.

Povezani Članci

Close