Vijesti

U Lepoglavi održan sastanak na temu glazbenog školovanja

Želeći osigurati kontinuitet glazbenog obrazovanja djece na području grada Lepoglave i njihovo što brojnije uključivanje u glazbene obrazovne programe pa tako i očuvati glazbenu tradiciju Lepoglave, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić održao je radni sastanak s ravnateljem varaždinske Glazbene škole Davorom Matačićem, kojem su nazočili i ravnatelji osnovnih škola s gradskog područja.

Kako je gradonačelnik ujedno i predsjednik Limene glazbe Lepoglava s te pozicije ukazao je na određene probleme u glazbenom obrazovnom procesu djece koji se provodi na području grada Lepoglave, prije svega na mali broj onih koji se odlučuju školovati za sviranje puhačih instrumenata što će se u budućnosti odraziti i na djelovanje Limene glazbe Lepoglava.

Grad je spreman kao nekad pružiti financijsku potporu radu glazbene škole te osigurati potreban prostor, a do sada je svojim financijskim potporama omogućio kupnju instrumenata za potrebe Limene glazbe Lepoglava te glazbenog obrazovanja u školama na gradskom području.

Područno odjeljenje Glazbene škole Varaždin u Lepoglavi trenutno pohađa 42 učenika od kojih se najviše školuje za sviranje klavira, gitare i udaraljka. Tek se jedan učenik odlučio za puhače instrumente i to za klarinet. Uz klarinet postojala je mogućnost upisa na tubu, tromblon i flautu.

Zbog ograničenog broja stručnih kadrova nisu otvarani drugi programi, iako u Lepoglavi postoji dovoljan broj stručnih kadrova postoje ograničenja po pitanju njihova angažiranja za rad u Glazbenoj školi, a koja su vezana uz propise Ministarstva obrazovanja i odnose se na nova zapošljavanja.

Stoga je zaključeno da se ubuduće pojačaju aktivnostima kojima će se djeca zainteresirati i potaknuti na glazbeno školovanje i to kroz suradnju s osnovnim školama, a što su podržali na sastanku prisutni ravnatelji iz osnovnih škola u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici. Nakon toga, bude li postojao interes kod djece i roditelja, poduzet će se aktivnosti kojima će se na višim razinama nastojati riješiti problem angažiranja stručnih kadrova kako bi se otvarali programi za učenje sviranja što većeg broja instrumenata pa tako i onih puhačkih.

Povezani Članci

Close