InfoIzdvojenoObrazovanje

U NAZOČNOSTI 40 POLAZNIKA Dječji vrtić Ivančice Ivanec domaćin edukacije s ciljem stručnog usavršavanja odgojitelja za provođenje programa “Odgoj za humanost od malih nogu”

Edukaciji je nazočilo 40 odgojitelja, stručnih suradnik i ravnatelja dječjih vrtića s područja Varaždinske i drugih županija

Dječji vrtić Ivančice Ivanec i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec organizirali su edukaciju s ciljem stručnog usavršavanja odgojitelja za provođenje programa ”Odgoj za humanost od malih nogu”.

Edukaciji je nazočilo 40 odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja dječjih vrtića s područja Varaždinske i drugih županija.

S područja djelovanja GDCK Ivanec, nazočila su 23 odgojitelja iz DV Ivančice Ivanec, DV Latica Klenovnik, DV Lepoglava, DV Runolist Žarovnica, DV Bambi Ivanec, DV Čarolija Bikovec (Maruševec).

Stručni skup pozdravila je ravnateljica DV Ivančice Ivanec, Milena Golubić, a svoje riječi dobrodošlice u Ivanec, mnogobrojnim odgojiteljima i drugim prisutnima uputila je Marina Držaić, pročelnica Grada Ivanca za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu.

Nositelji edukacije su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski Crveni križ.

Andreja Silić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje održala je uvodni dio seminara, a edukaciju je vodila Ivana Zadražil Vorberger, voditeljica Odjela za rad s mladima i volonterima Hrvatskog Crvenog križa.

Na početku edukacije, ravnateljica GDCK Ivanec upoznala je sve prisutne s organizacijom Hrvatskog Crvenog križa, javnim ovlaštenjima i djelatnostima, naglasivši obzirom na temu skupa, programe i aktivnosti provođenja humanističkog odgoja djece i mladih, razvoj socijalnih vještina, organizaciju raznih oblika solidarnosti međusobnog pomaganja građana, a koje GDCK Ivanec provodi sukladno statutarnim odredbama.

Hrvatski Crveni križ nositelj je humanitarnog odgoja učenika u školama, te je 2017.g. izdao priručnik ”Odgoj za humanost od malih nogu” u namjeri da humanitarni odgoj, a koji se provodi u okviru kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, prilagodi za predškolsko obrazovanje, te se od tada provode edukacije volontera i stručnjaka koji rade s predškolcima u cilju implementacije programa u odgojno-obrazovne institucije za djecu rane i predškolske dobi.

Program Odgoj za humanost od malih nogu omogućava djeci rane i predškolske dobi stjecanje odgoja za humaniji, zdraviji i sigurniji život.

Program se sastoji od 4 dijela: Humane vrednote, Prevencija trgovanja ljudima, zaštita zdravlja i priprema za izvanredne situacije.

Uz uvodna predavanja i osnove teorijske odrednice na određenu temu, Ivana Zadražil Vorberger pripremila je i vodila rad u grupama na zadane teme.

Novina ove edukacije, za razliku od do sada održanih edukacija, bila je upoznavanje sudionika s osnovnim teoretskim znanjima o volontiranju (Zakon o volontiranju, Pravilnik o volontiranju Hrvatskog Crvenog križa), te je jedna grupa imala zadataka osmisliti volontersku aktivnost za predškolsku djecu, a druga raspisati određenu volontersku poziciju za volontiranje na određenim projektima u vrtiću. Sudionici su bili iznimno aktivni.

Uz teme iz područja humanosti, zdravlja, volontiranja obrađena je i sudionicima vrlo interesantna tema: Priprema za izvanredne situacije, jer sam priručnik obuhvaća radionice i vježbe kojima se odgajatelji mogu poslužiti kako bi podučili djecu za što sigurnije postupanje tijekom izvanrednih situacija, a pogotovo potresa.

Primjer dobre prakse, odnosno implementaciju raznih aktivnosti, bilo spontanih ili organiziranih u obliku programa ili projekata prikazala je odgojiteljica DV Ivančice Ivanec, Marina Lančić, na kraju same edukacije.

Ova edukacija odlična je podloga za provođenje odgoja za zdraviji, humaniji i sigurniji život djece predškolske dobi u našim vrtićima, jer su sudionici nadogradili svoja znanja, naučili nova, te stekli određene vještine i spoznaje koje im mogu pomoći u implementaciji programa Odgoj za humanost od malih nogu, ali i mnogih drugih aktivnosti koje omogućuju da djeca stječu prave vrijednosti života, da prihvaćaju i poštuju svako živo biće, da razumiju potrebe drugih i budu aktivni članovi lokalne zajednice.

DV Ivančice Ivanec ove godine obilježava 60 obljetnicu svojeg rada i djelovanja, te je ovog jedan od mnogobrojnih događaja u Vrtiću u sklopu ove velike obljetnice.

Tags

Povezani Članci

Close