InfoPovijestUdruge

U NEDJELJU 5. Biciklijada Vinica – Varaždin Breg u spomen na „Varaždinske dane rata“

Cilj je u ŠRC Mozdernjak

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin organizira u nedjelju, 22. rujna, 5. Biciklijadu Varaždin Breg – Vinica.

Biciklijada se održava povodom 28. godišnjice od oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, te Europskog tjedna kretanja (European Mobility Week – EMW) koji se obilježava svake godine od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije),  obuhvaća preko 1.000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

Ruta biciklijade, koja je duljine oko 36 kilometara, je od Vinice do Varaždin Brega i usko je vezana uz Domovinski rat, te povezuje značajna mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala svoju ulogu u Domovinskom ratu i „Varaždinskim danima rata“.

Za start biciklijade u 10 sati odabrana je Vinica i mjesto na kome je ustrojena 5. bojna 1. „A“ brigade ZNG – Tigrovi.

Prva etapa vozi se od Vinice do Zelendvora, gdje je bilo prvo postrojavanje pripadnika 104. brigade ZNG, od Zelendvora dalje se kreće prema Novoj Vesi, pa Sračincu (Dom kulture), odakle se kreće put vojarne 7. Gardijske brigade (nekadašnja “Kalnički partizani”), koja je osvojena 22.9.1991. s kompletnim naoružanjem 32. mehanizirane brigade JNA i zapovjedništvom Varaždinskog korpusa.

Od vojarne biciklijada nastavlja svoj put prema Trnovcu Bartolovečkom, nastavlja se dalje prema Gornjem Knegincu, a cilj je u ŠRC Mozdernjak, gdje se planira stići u 14:30 sati, nakon čega će biti organizirano druženje za sve sudionike.

Tags

Povezani Članci

Close