192 PolicijaIzdvojenoVijesti

U tijeku je akcija MUP-a “Mir i dobro”

Od 15 prosinca traje predblagdanska akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Mir i dobro“ koja ima cilj sprečavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, a potrajati će do 8. siječnja 2016. godine.

“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju MUP RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima pirotehnička sredstva dijele se na četiri razreda, a građanima su najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. Razreda u koji spadaju pirotehničke igračke, odnosno, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi i pirotehnička sredstva II. Razreda koji čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, te III. Razreda koji pak čine rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Što se prodaje i uporabe tiče pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Iz Policijske uprave Varaždinske ujedno posjećaju da Policija nije svemoćna te da je u provedbi akcije veoma važan doprinos svakog pojedinca. Valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Povezani Članci

Close