Udruge

U travnju odrađeno 15 radionica u sklopu projekta „Volim pomagati“ i „Učimo o Crvenom križu“

 

Ivanec – Nastavljajući sa provođenjem projekata „Volim pomagati“ i „Učimo o Crvenom križu“ GDCK Ivanec, tijekom travnja je u školama odrađeno 15 radionica. U područnoj školi Prigorec održane su dvije radionice u kojima je sudjelovalo 33 učenika. U kombinaciji 1./2. razreda održana je radionica „Pomoć, pomoć“ s ciljem razumijevanja pravila pružanja prve pomoći, upoznavanja s načinima pružanja prve pomoći i poticanja na razmišljanje o samopomoći i pomoći drugima.

 

Učenicima je, na njima primjeren način, prikazano kako postupiti u situacijama kao što su krvarenje iz nosa, porezotina na ruci, razbijeno koljeno, opeklina od pirotehničkih sredstava, uganuće noge, razbijena glava i slično. U kombinaciji 3./4. razreda održana je radionica „Marko u školi“ s ciljem osvještavanja svakodnevnih teškoća s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama, razvijanja senzibilnosti za takvu problematiku kao i poticanje adekvatnog ponašanja spram osoba s posebnim potrebama.

 

U područnoj školi Kuljevčica s prvim i drugim razredima održana je radionica „Pomoć, pomoć koja se održava s ciljem razumijevanja pravila pružanja prve pomoći, upoznavanja s načinima pružanja prve pomoći i poticanja na razmišljanje o samopomoći i pomoći drugima. Učenicima je, na njima primjeren način, prikazano kako postupiti u situacijama kao što su krvarenje iz nosa, porezotina na ruci, razbijeno koljeno, opeklina od pirotehničkih sredstava, uganuće noge, razbijena glava i slično. Učenici su se upoznali i sa sadržajem torbice prve pomoći nakon čega su i sami mogli pokušati pružiti prvu pomoć u slučaju krvarenja iz nosa. S učenicima trećeg razreda održana je radionica „Marko u školi“ (2. dio radionice „Volim druge“) s ciljem osvještavanja svakodnevnih teškoća s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama, razvijanja senzibilnosti za takvu problematiku kao i poticanje adekvatnog ponašanja spram osoba s posebnim potrebama. Održane su 3 radionice u kojima je sudjelovalo 36 učenika.

 

U područnoj školi u Salinovcu s prvim i drugim razredima održana je radionica „Mišica Miloica – nezgode u parku“, a s trećim razredima radionica „Što treba činiti“. Kroz obje radionice učenici uče što činiti u situacijama kada se dogodi neka nezgoda ili nesreća, kako potražiti pomoć te što je važno znati u takvim situacijama. Održane su 3 radionice u kojima je sudjelovalo 49 učenika.

 

U Osnovnoj školi Metel Ožegović iz Radovana tijekom travnja odrađene su 4 radionice u sklopu projekta „Učimo o Crvenom križu“. S učenicima 5. i 6. razreda održana je radionica „Prava čovjeka i djece“ čiji je cilj upoznati učenike s pravima čovjeka i djece, naučiti učenike prepoznati svoja i tuđa prava i primjenjivati stečena znanja o ljudskim pravima. Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su na radionici „Odluke“ s ciljem poticanja razmišljanja za odgovorno ponašanje pri donošenju odluka (vježbanje odbijanja za situacije izloženosti pritisku da se uzme ponuđeno sredstvo ovisnosti od prijatelja), a ujedno se nastoji potaknuti učenike da razmišljaju o načinima na koje se može spriječiti problem ovisnosti. U radionicama je sudjelovalo ukupno 95 učenika od 5.-8. razreda.

 

Učenici viših razreda PŠ Cvetlin sudjelovali su u radionicama u sklopu projekta „Učimo o Crvenom križu“. S učenicima 6. razreda održana je radionica „Prava čovjeka i djece“ čiji je cilj upoznati učenike s pravima čovjeka i djece, naučiti učenike prepoznati svoja i tuđa prava i primjenjivati stečena znanja o ljudskim pravima. Učenici 7. razreda su se kroz radionicu „Humanost i načela humanog rada“ upoznali s pojmom humanosti, načelima rada i aktivnostima Crvenog križa i ostalih humanitarnih organizacija te s pojmom i bitnim značajkama volonterstva. Učenici 8. razreda sudjelovali su na radionici „Odluke“ s ciljem poticanja razmišljanja za odgovorno ponašanje pri donošenju odluka (vježbanje odbijanja za situacije izloženosti pritisku da se uzme ponuđeno sredstvo ovisnosti od prijatelja), a ujedno se radionicom nastoji potaknuti učenike da razmišljaju o načinima na koje se može spriječiti problem ovisnosti.

 

Ukupno su održane četiri radionice, na kojima je sudjelovalo 47 učenika.

 

Povezani Članci

Close